Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 33 (ст.200-203) Стаття 202. Заходи гарантування під час транзиту товарів

Стаття 202. Заходи гарантування під час транзиту товарів

Митний кодекс - Глава 33 (ст.200-203)
133

Стаття 202. Заходи гарантування під час транзиту товарів

У випадках, передбачених законодавством України, митний орган дозволяє переміщення товарів у режимі транзиту лише за умови належного обладнання транспортного засобу та застосування заходів гарантування доставки товарів до митного органу призначення, передбачених статтями 161-164 цього Кодексу.

Митний кодекс не визначає критерії належного обладнання транспортного засобу при транзиті товарів. Згідно зі змістом Митного законодавства України переміщення товарів в режимі транзиту через митний кордон України можуть здійснювати перевізники з урахуванням заходів гарантування доставки товарів, що перебувають під митним контролем визначених ст. 161 МК України, чи митні перевізники з урахуванням положень ст. 182 МК України.

Рішення про застосування заходів гарантування доставки товарів до митних органів призначення приймається у кожному конкретному випадку митними органами, розташованими у місцях, де розпочинається транзит таких товарів, за наявності підстав для застосування зазначених заходів. Заходи гарантування доставки застосовуються в обов’язковому порядку до підакцизних товарів (фінансові гарантії).

Вид заходу гарантування доставки товарів обирається власником чи уповноваженою ним особою, якщо інше не передбачено законом. Заходи гарантування застосовуються за рахунок власника (уповноваженою ним особою).

До товарів, що переміщуються транзитом може застосовуватися один із таких заходів гарантування доставки цих товарів до митного органу призначення:

Надання власником товарів (уповноваженою ним особою) гарантій митним органам.

Власники товарів (уповноважені ними особи) можуть надавати митним органам гарантії щодо обов’язкової доставки товарів до митного органу при

значення. Види, умови та порядок застосування гарантій визна­чаються чинним законодавством.

Охорона та супроводження товарів митними органами.

Охорона і супроводження товарів митними органами здійснюється як при внутрішньому, так і при прохідному митному транзиті. Форма та методи охорони і супроводження товарів до митного органу призначення, а також умови і порядок їх застосування визначаються спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи. Перевізники або власники товарів, переміщуваних транзитом через митну територію України на умовах Конвенції МДП, мають право на власний розсуд обирати охорону і супроводження, виходячи з міркувань безпеки та збереження товарів. Але у виняткових випадках митні органи вправі вимагати обов’язковості охорони супроводжуваного товару підрозділами митної варти в залежності від ступеня ризику. Це необхідно для отримання більшої гарантії дотримання умов транзиту.

Перевезення товарів митним перевізником (ст. 182 МКУ).

Митний перевізник це підприємство, яке здійснює перевезення між митними органами товарів, що перебувають під митним контролем, без застосування заходів гарантування доставки товарів до митного органу призначення і має відповідну ліцензію.

Перевізник вправі здійснювати оформлення фінансових гарантій при транзитних перевезеннях підакцизних товарів, які надаються митним органам і здійснюються незалежними посередниками.

Перевезення на умовах Митної конвенції про міжнародне перевезення вантажів із застосуванням книжки МДП 1975 року.

 

< Попередня   Наступна >