Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 26 (ст.176-181) Стаття 181. Інформація, отримана митним брокером та його працівниками від особи, яку вони представляють

Стаття 181. Інформація, отримана митним брокером та його працівниками від особи, яку вони представляють

Митний кодекс - Глава 26 (ст.176-181)
219

Стаття 181. Інформація, отримана митним брокером та його працівниками від особи, яку вони представляють

Інформація, отримана митним брокером та його працівниками від особи, яку вони представляють у процесі здійснення митних процедур, може використовуватися виключно для цілей цих процедур. За розголошення інформації, що становить комерційну таємницю або є конфіденційною, митний брокер несе відповідальність відповідно до закону.

За розголошення інформації, що становить комерційну таємницю або є конфіденційною, згідно зі ст. 181 Митного кодексу України, митний брокер несе відповідальність відповідно до закону.

Під комерційною таємницею підприємства мається на увазі відомості, пов’язані з виробництвом, технологічною інформацією, управлінням, фінансами та іншою діяльністю підприємства, що не є державною таємницею, розголошення (передача, витік) яких може завдати шкоди його інтересам.

Конфіденційна інформація – це відомості, які знаходяться у володінні, користуванні або розпорядженні окремих фізичних чи юридичних осіб і поширюються за їх бажанням відповідно до передбачених ними умов. Громадяни, юридичні особи, які володіють інформацією професійного, ділового, виробничого, банківського, комерційного та іншого характеру, одержаного на власні кошти, або такою, яка є предметом їх, професійного, ділового, виробничого, банківського, комерційного та іншого інтересу і не порушує передбаченої законом таємниці, самостійно визначають режим доступу до неї, включаючи належність її до категорії конфіденційної, та встановлюють для неї систему (способи) захисту.

Виняток становить інформація комерційного та банківського характеру, а також інформація, правовий режим якої встановлено Верховною Радою України за поданням Кабінету Міністрів України (з питань статистики, екології, банківських операцій, податків, то

що), та інформація, приховування якої являє загрозу життю й здоров’ю людей.

Склад і обсяг відомостей, що становлять комерційну таємницю, порядок їх, захисту визначаються керівником підприємства. Відомості, які не можуть становити комерційної таємниці, визначаються Кабінетом Міністрів України.

Органи законодавчого управління, юридичні, фізичні особи та інші суб’єкти господарської діяльності, яким було надано інформацію, що становить комерційну таємницю суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, не мають права розпорядження такою інформацією без дозволу відповідних суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності і несуть за це відповідальність згідно із законами України.

Тому інформація, отримана митним брокером та його працівниками від особи, яку вони представляють у процесі здійснення митних процедур, може використовуватися виключно для цілей цих процедур.

 

< Попередня