Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 23 (ст.161-165) Стаття 162. Гарантії доставки товарів до митного органу призначення

Стаття 162. Гарантії доставки товарів до митного органу призначення

Митний кодекс - Глава 23 (ст.161-165)
154

Стаття 162. Гарантії доставки товарів до митного органу призначення

Власники товарів (уповноважені ними особи) можуть надавати митним органам гарантії щодо обов‘язкової доставки товарів до митного органу призначення. Види, умови та порядок застосування гарантій визначаються законом.

Надання гарантій митним оргавнам України щодо обов’язкової доставки товарів у митний орган призначення базується на принципах:

свободи вибору гарантії;

безумовності зобов’язання перед митними органами України щодо виплати суми передбачених законодавством обов’язкових митних платежів, на які була надана гарантія у разі настання гарантийного випадку;

фінансового забезпечення наданної гарантії.

Види, умови та порядок застосування гарантій визначаються відповідним законом України. Головною метою норм такого закону є правове забезпечення механізму стягнення на користь держави сум гарантій у випадку недоставлення перевізником товарів в митницю призначення без поважних причин. Сума гарантії повинна відповідати розміру всіх обов'язкових податків та зборів, визначених для товарів законодавством, нарахованих згідно з порядком, установленим для оподаткування таких товарів у разі ввезення їх в Україну з метою вільного використання.

Підтвердженням виконання перевізником своїх зобов’язань є доставка ввезених товарів без зміни їх стану чи зменшення (збільшення) кількості або зміни якісних характеристик до митниці призначення у встановлені митними органами строки та пред'явлення таких товарів до митного оформлення в зазначеному місці та в визначений термін.

При недоставленні товарів у митницю призначення в установлені терміни, товари вважаються вільно використаними на митній території України, тобто такими, щодо я

ких законодавством установлені обов‘язкові платежі. Суми фінансових гарантій, за якими перевізник не виконав зобов'язання, використовуються митними органами для покриття передбачених законодавством обов’язкових платежів за товари, ввезені з метою вільного використання на митній території України.

 

< Попередня   Наступна >