Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 23 (ст.161-165) Стаття 163. Охорона і супроводження товарів митними органами

Стаття 163. Охорона і супроводження товарів митними органами

Митний кодекс - Глава 23 (ст.161-165)
141

Стаття 163. Охорона і супроводження товарів митними органами

Охорона і супроводження товарів митними органами здійснюються як при внутрішньому, так і при прохідному митному транзиті. Форми та методи охорони і супроводження товарів до митного органу призначення, а також умови і порядок їх застосування визначаються спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи.

За охорону і супроводження товарів митними органами справляеться відповідна плата в розмірі, що не перевищуе фактичних затрат митних органів.

Охорона і супроводження товаров митними органами гарантує високий рівень захисту переміщуваних вантажів та дотримання митного законодавства під час такого переміщення як при внутрішньому, так і при прохідному митному транзиті. Метою охорони і супроводження товарів є забезпечення їx збереження, недоторканості та доставки до митниці призначення.

Виконання завдань охорони і супроводження товарів митними органами покладено на підрозділи митної варти. Нормативні основи діяльності митної варти наведені у ст. ст. 19 – 23 Митного кодексу.

Обрання власником товарів або уповноваженою ним особою охорони і супроводження товарів підтверджуетъся укладенням ним відповідної угоди з митним органом. Плата за охорону і супроводження вноситься до або на момент реалізації положень угоди. Розмір плати за охорону і супроводження товарів нараховуеться згідно з калькуляцією витрат на їx здійснення. Отримані кошти перераховуються до державного бюджету.

Як правило, транспортні засоби (чи їx групи), які перевозять товари транзитом через територію Украти з охороною і супроводженням, приймаються до митного оформления першочергово.

 

< Попередня

  Наступна >