Стаття 155. Види транзитних перевезень

Митний кодекс - Глава 22 (ст.154-160)
100

Стаття 155. Види транзитних перевезень

Транзитні перевезення здійснюються як прохідний та внутрішній митний транзит. Прохідний митний транзит - це переміщення товарів під митним контролем від одного пункту пропуску, розташованого на митному кордоні України, - пункту ввезення на митну територію України - до іншого пункту пропуску, розташованого на митному кордоні України, - пункту вивезення за межі митної території України. Внутрішнім митним транзитом вважається переміщення товарів під митним контролем: 1) від пункту пропуску, розташованого на митному кордоні України, - пункту ввезення на митну територію України - до митного органу, розташованого на митній території України; 2) від митного органу, розташованого на митній території України, до пункту пропуску, розташованого на митному кордоні України, - пункту вивезення за межі митної території України; 3) від одного митного органу, розташованого на митній території України, до іншого митного органу, розташованого на митній території України.

Будь яке переміщення товару, яке виконується під митним контролем між двома митними органами можна вважати транзитним перевезенням. При цьому важливо визначити відмінність між змістом терміну “транзит”, щодо норм Глави 22 Розділу VI Митного кодексу з нормами інших глав та розділів кодексу. В контексті зазначеного розділу терміни “транзитне перевезення”, “митний транзит”, “транзит” не обов‘язково визначають причетність операції переміщення товарів до митного режиму транзит, поняття про який надано нормами Глави 33 Розділу VIІІ кодексу. При практичному розгляді тієї чи іншої норми Митного кодексу, в якій застосовуються зазначені вище терміни, для визначення такої причетності обов‘язково слід враховувати передуючий критерій - мету переміщення товарів через митний кордон України згідно з нормами статей 185, 187 кодексу.

Разом з тим таке перевезення як прохідний митний тран

зит виконується саме з товарами які оформлені в митний режим транзит, а в категорію внутрішнього митного транзиту підпадають всі інші перевезення товарів між митницями. До останніх належать перевезення товарів як таких, які вже оформленні в будь-який митний режим (наприклад: експорт, реекспорт, тимчасове вивезення, митний склад, переробка за межами митної території України) так і таких, які направляються в інші митниці (митниці призначення) з метою проведення оформлення (наприклад в митний режим: імпорт, реімпорт, тимчасове ввезення, митний склад, переробка на митній території України).

Щодо розширення поняття терміну прохідного транзиту, цілком логічно зробити наступне зауваження: відносно митної території України товари повинні спочатку ввозитись “із за меж”, потім вивозитись “за межі”.

Схеми митних транзитних перевезень товарів між митницями наведені на малюнку 22.1.

 

< Попередня   Наступна >