Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 19 (ст.145-147) Стаття 146. Обов'язки осіб, що переміщують товари під митним контролем автомобільним транспортом

Стаття 146. Обов'язки осіб, що переміщують товари під митним контролем автомобільним транспортом

Митний кодекс - Глава 19 (ст.145-147)
207

Стаття 146. Обов'язки осіб, що переміщують товари під митним контролем автомобільним транспортом

Особи, що переміщують товари під митним контролем автомобільним транспортом, зобов'язані: 1) доставити товари за місцем призначення із збереженням митних забезпечень; 2) не розпочинати вивантаження чи перевантаження товарів без дозволу митного органу; 3) пред'явити митному органу необхідні для здійснення митного контролю і митного оформлення документи; 4) у невідкладних випадках за свій рахунок здійснювати вивантаження, навантаження, розпакування та упакування товарів і пред'являти їх до митного контролю.

Особи, що переміщують товари під митним контролем автомобільним транспортом, зобов'язані:

1) доставити товари за місцем призначення із збереженням митних забезпечень;

В разі недоставлення до митного органу товарів, транспортних засобів, що перебувають під митним контролем, пошкодження або втрати пломб, печаток чи інших засобів митного забезпечення, зазначених у товаросупровідних документах ці особи притягуються до адміністративної відповідальності (статті 332, 338 МКУ).

2) не розпочинати вивантаження чи перевантаження товарів без дозволу митного органу;

Всі операції з товарами, що перебувають під митним контролем, повинні здійснюватися тільки з дозволу митного органу, крім випадків внаслідок аварії або дії непереборної сили (стаття 159 МКУ). Зміна стану товарів, користування та розпорядження (навантаження, вивантаження, перевантаження, усунення пошкоджень упаковки, розпакування, перепакування) без дозволу митного, або зміна ідентифікаційних знаків чи маркування на цих товарах чи їх упаковці є адміністративним правопорушенням (статті 331, 336, 337 МКУ).

3) пред'явити митному органу необхідні для здійснення митного к

онтролю і митного оформлення документи;

Особи, які переміщують товари і транспортні засоби через митний кордон України чи провадять діяльність, контроль за якою цим Кодексом покладено на митні органи, зобов'язані подавати митним органам документи та відомості, необхідні для здійснення митного контролю.

В разі неподання у випадках, передбачених законодавством, на вимогу митного органу відповідних документів особи притягуються до адміністративної відповідальності (стаття 344 МКУ).

4) у невідкладних випадках за свій рахунок здійснювати вивантаження, навантаження, розпакування та упакування товарів і пред'являти їх до митного контролю.

Якщо транспортний засіб при здійсненні транзитного перевезення (див. статтю 155 МКУ) внаслідок аварії або дії непереборної сили не зміг прибути до митного органу призначення, допускається вивантаження товарів в іншому місці. При цьому перевізник зобов'язаний:

1) вжити всіх необхідних заходів для забезпечення збереження товарів та недопущення будь-якого їх використання;

2) терміново повідомити найближчий митний орган про обставини події, місцезнаходження товарів та транспортних засобів;

3) забезпечити перевезення товарів до найближчого митного органу або доставку посадових осіб митного органу до місцезнаходження зазначених товарів.

Митні органи не відшкодовують перевізнику витрати, понесені у зв'язку із вжиттям цих заходів.

 

< Попередня   Наступна >