Стаття 133. Міжнародні аеропорти

Митний кодекс - Глава 17 (ст.133-138)
110

Глава 17. Митні процедури на авіатранспорті

Стаття 133. Міжнародні аеропорти

Переміщення товарів через митний кордон України повітряним шляхом здійснюється через міжнародні аеропорти, в яких розташовані митні органи. Переміщення товарів через митний кордон України через інші аеропорти та поза місцем розташування митних органів допускається у виняткових випадках за дозволом Кабінету Міністрів України або у разі вимушеної посадки повітряного судна.

Міжнародний аеропорт - пункт пропуску повітряного сполучення де спеціально виділена територія з комплексом будівель, споруд і технічних засобів та де здійснюються прикордонний, митний та інші види контролю і пропуск через державних кордон осіб, транспортних засобів, вантажів та іншого майна будь-яких держав.

Для здійснення митного, прикордонного, ветеринарного, екологічного, санітарно-карантинного, фітосанітарного контролю, контролю за переміщенням культурних цінностей та контролю з метою забезпечення безпеки цивільної авіації заінтересованими міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади утворюються в міжнародних аеропортах підрозділи органів прикордонного і митного контролю та служб - державної ветеринарної медицини, екологічного контролю, контролю за переміщенням культурних цінностей, контролю з метою забезпечення безпеки цивільної авіації, а також санітарно-карантинні підрозділи і пункти карантину рослин

Загальний порядок та послідовність проведення всіх видів контролю в міжнародному аеропорту визначаються за типовою технологічною схемою пропуску через державний кордон осіб, транспортних засобів, вантажів та іншого майна, яка затверджується спільним наказом Держкомкордону, Держмитслужби та Мінтрансу.

Згідно із типовою технологічною схемою керівниками підрозділів органів прикордонного та

митного контролю на місцях за погодженням з керівниками служб і підприємств, на території яких розміщено пункти пропуску, затверджуються відповідні технологічні схеми для конкретних пунктів пропуску в міжнародних аеропортах.

Місце стоянки повітряного судна для проведення митного контролю та митного оформлення, вивантаження або навантаження, а також посадки й висадки пасажирів визначається адміністрацією аеропорту за погодженням з митним органом та органом прикордонного контролю. Зміна такого місця проводиться з відома митного органу й органу прикордонного контролю, за винятком випадків аварії та стихійного лиха. Адміністрація аеропорту при першій нагоді повідомляє про це митний орган і орган прикордонного контролю

Рішення щодо проведення контролю осіб, транспортних засобів, вантажів та іншого майна, їх пропуску через державний кордон приймаються посадовими особами контрольних підрозділів.

Назва міжнародного аеропорту, як правило, визначається за назвою адміністративно-територіальної одиниці (населеного пункту, місцевості), на території або поблизу якої він розташований.

Межі території пункту пропуску в міжнародному аеропорту затверджуються наказом відповідного авіаційного підприємства (аеропорту), на балансі якого перебуває пункт пропуску, за погодженням з підрозділами органів прикордонного та митного контролю.

Для забезпечення функціонування пункту пропуску може створюватися зона обслуговування (торговельні точки, пункти надання медичної допомоги, місця технічного обслуговування автомобільного транспорту тощо), яка розміщується поблизу пункту пропуску або прилягає до нього.

Відповідно до частини другої статті 133 Митного кодексу переміщення товарів через аеропорти, у яких не розташовані митні органи, може здійснюватися у зв'язку із заходами, що проводяться Збройними силами України та іншими військовими формуваннями, утвореними відповідно до законів України, за межами її території або військовими формуваннями іноземних держав на території України в рамках міжнародних договорів України та у випадках вивезення/увезення через митний кордон України товарів для подання допомоги в ліквідації наслідків стихійного лиха.

Пропуск товарів через аеропорти, у яких не розташовані митні органи, у вищезазначених випадках, здійснюється після проходження всіх передбачених законодавством видів контролю.

При цьому дозвіл на переміщення товарів надається Кабінетом Міністрів України на виконання міжнародних договорів України про проведення заходів Збройними силами та іншими військовими формуваннями, утвореними відповідно до законів України, за межами її території або військовими формуваннями іноземних держав на території України, а також відповідно до рішення Кабінету Міністрів України про подання чи отримання допомоги в ліквідації наслідків стихійного лиха.

 

Наступна >