Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 16 (ст.121-132) Стаття 121. Місця здійснення митних процедур

Стаття 121. Місця здійснення митних процедур

Митний кодекс - Глава 16 (ст.121-132)

Глава 16. Митні процедури на морському і річковому транспорті

Стаття 121. Місця здійснення митних процедур

Митні органи здійснюють митні процедури в зонах митного контролю на території морських та річкових портів, а також в акваторії портів, відкритих для міжнародних перевезень.

В цій статьї обумовлюється місця проведення митних процедур, а також форми митних процедур.

Проведення митних процедур по переміщенню суден закордонного плавання, транспортних засобів та товарів, що перебувають на них, здійснюється в пунктах пропуску (пунктах контролю) через митний кордон України.

Митні процедури, а саме - операції, пов'язані із здійсненням митного контролю за переміщенням товарів і транспортних засобів через митний кордон України, митного оформлення цих товарів і транспортних засобів, а також із справлянням передбачених законом податків і зборів здійснюються митними органами в пунктах пропуска на митному кордоні України в морських та річкових портах, а також в акваторіях портів.

Під формами митних процедур розуміється форми митного контролю, а саме:

-перевірка посадовими особами митних органів документів та відомостей, необхідних для такого контролю;

-митний огляд (огляд та переогляд товарів і транспортних засобів, особистого огляду громадян);

-облік товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України;

-усне опитування громадян та посадових осіб підприємств;

-перевірка системи звітності та обліку товарів, що переміщуються через митний кордон України, а також своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати податків і зборів, які відповідно до законів справляються при переміщенні товарів через митний кордон України;

-огляд територій та приміщень складів тимчасового зберігання, митних ліцензійних складів, спеціальних митних зон, магазинів безмитної торгівлі та інших місць, де знаходяться або можуть знаходитися товари і транспортні засоби, що підлягають митному контролю, чи провадиться діяльність, контроль за якою покладено на митні органи законом.

Митний контроль суден проводиться, як правило, біля причалів портів але в деяких випадках може бути проведений і в акваторії портів. Контроль в акваторії здійснюється за погодженням з відповідним органом охорони державного кордону.