Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 16 (ст.121-132) Стаття 122. Зони митного контролю в морських та річкових портах

Стаття 122. Зони митного контролю в морських та річкових портах

Митний кодекс - Глава 16 (ст.121-132)

Стаття 122. Зони митного контролю в морських та річкових портах

Зони митного контролю в морських та річкових портах розташовуються в межах, відведених адміністрацією цих портів, територій та акваторій.

Порядок створення та функціонування зон митного контролю у морських та річкових портах визначається Кабінетом Міністрів України.

Ця стаття обумовлює місця розташування зони митного контролю в морьких та річкових портах. Під зоною митного контролю розуміється місце, визначене митними органами за погодженням в пунктах пропуску через митний кордон України або в інших місцях митної території України, в межах якого митні органи здійснюють митні процедури згідно з коментаріями до ст.121 цього Кодексу.

Місця розташування зон митного контролю визначається митними органами у пунктах пропуску (пунктах контролю) через митний кордон України де митні органи здійснюють контроль за товарами та транспортними засобами, що переміщуються через митний кордон України, проводять заходи, пов'язані з виявленням, попередженням та припиненням контрабанди та порушень митних правил.

В морських та річкових портах зони митного контролю звичайно встановлюються в залах митного огляду, на суднах під час їх контролю, на контейнерних терміналах, на причалах підчас завантажувально-розвантажувальних робіт, прохідніх портів та в інших місцях.

Таким чином, митниця встановлює місце розташування зон митного контролю самостійно, а межи цього місця визначає адміністрація порту, зважаючи на обсяги вантажів, що знаходяться під митним контролем.