Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 16 (ст.121-132) Стаття 127. Митний контроль за вантажними операціями у водному сполученні

Стаття 127. Митний контроль за вантажними операціями у водному сполученні

Митний кодекс - Глава 16 (ст.121-132)
165

Стаття 127. Митний контроль за вантажними операціями у водному сполученні

Вивантаження товарів із суден закордонного плавання та завантаження товарів на зазначені судна здійснюються з дозволу митного органу та під його контролем згідно з товаросупровідними документами, передбаченими законодавством України. Пропуск через митний кордон України товарів, що перевозяться в міжнародному водному сполученні, здійснюється на підставі оформлених митних декларацій.

Операції повязані з вивантаження товарів із суден закордонного плавання та завантаження товарів на зазначені судна здійснюються з дозволу митного органу та під його контролем. Перед початком завантажувальних робіт декларант або особа діюча за дорученням вантажо власника подає митному органу в пункті пропуска на митному кордоні України морських та річкових портах доручення на завантаження судна товарами. До доручення додаються слідуючі документи:

-четвертий примірник оформленої ВМД на товар, що переміщюється через митний кордон України;

-вантажні списки до доручення;

-сертифікати інших органів державної влади, що здійснюють контроль під час переміщення товарів через митний кордон України;

-договір з портом на перероботку вантажу при необхідності;

-договір з експедитором при необхідності;

-інструкції на заповнення коносаментів при необхілності.

При наявності ціх документів та накопиченої суднової партії вантажу митний орган дає дозвіл (проставлення ОНП на дорученні) на завантаження вантажу на борт судна. Контроль за навантаженням вантажу на борт судна митні органи проводять у відповідності з ст.40 МКУ.

Після закінчення навантаження вантажу на борт судна декл

арант або особа діюча за дорученням вантажовласника подає до митного органа слідуючі документи:

-коносаменти;

-маніфести;

-відомість завантаження (відомость повинна мати наступні відомості: найменування судна, порт відправлення і порт призначення, номер доручення, номер коносаменту, назва відправника, номери залізничних вагонів та накладних, номер ВМД, кількість вантажу, прийнятого портом та завантаженого на судно, кількість вантажних місць для генеральних вантажів, номер приймального акту) завіряється ТЕКом порту з зазначенням ПІБ , посади, підпису співробітника ТЕКу та печаткою ТЕКу;

-сертифікат визначення ваги вантажу по осадці судна, виданий фірмою SGS-Україна або іншими організаціями;

-акт завантаження судна, оформлений капітаном (форма КЕ-76) та прийомо-здавальником вантажного району порту навантаження (тільки по окремих вантажних теплоходах, по яких SGS- Україна або інші фірми, не проводить інспекційних робіт) тільки на навалочні вантажі. ТЕК порту надає акт завантаження судна по формі КЕ-76;

-інші документи у разі необхідності.

Після перевірки наданих документів і у разі відповідності ціх документів законодавству України та митному законодавству митний орган оформлює маніфести і надає дозвіл згідно ст. 131 МКУ.

Вивантаження транспортних засобів та товарів із суден закордонного плавання здійснюється з дозволу митного органу (проставлення штампа ПМК на маніфестах) та під його контролем згідно з товаросупровідними документами наданими капітаном судна під час комісії.

Вивантаження вантажу з судна повинно проводитися в зонах митного контролю які встановлені згідно статті 49 цього Кодексу.

При проведенні митного контролю транспортних засобів та товарів, що вивантажуються із судна, митним органам надаються слідуючі документи:

-коносаменти;

-маніфести;

-каргоплан;

-сертифікати інших органів державної влади, що здійснюють контроль під час переміщення товарів через митний кордон України;

-акт-повідомлення у разі розбіжності фактичної кількості транспортних засобів та товарів і даних, зазначених у вантажних документах, або при виявленні в процесі розвантаження судна пошкоджених, підмочених, зі слідами розпакування вантажних місць;

-генеральний акт;

-разнорядка на вивезення вантажу з порту або інший документ в залежності від практики роботи порту.

Генеральний акт завіряється представниками порту, судна й митного органу та один примірник його зберігається в митному органі.

Дозвіл на вивезення транспортних засобів та товарів із зони митного контролю й порту здійснюється на підставі оформлених митних декларацій.

Не допускається перебування в зонах митного контролю транспортних засобів і товарів, митне оформлення яких завершено, за винятком випадків, коли таке перебування є наслідком функціональної та технологічної діяльності порту, або в разі наявності в митному органі інформації від інших контролюючих органів щодо можливого митного оформлення цих товарів та транспортних засобів з порушенням чинного законодавства.

 

< Попередня   Наступна >