Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 14 (ст.99-109) Стаття 108. Строк тимчасового зберігання товарів і транспортних засобів

Стаття 108. Строк тимчасового зберігання товарів і транспортних засобів

Митний кодекс - Глава 14 (ст.99-109)
162

Стаття 108. Строк тимчасового зберігання товарів і транспортних засобів

Строк тимчасового зберігання товарів і транспортних засобів на складі тимчасового зберігання не може перевищувати трьох місяців. Кабінет Міністрів України може встановлювати для товарів і транспортних засобів окремих категорій менші строки зберігання. Строк тимчасового зберігання товарів і транспортних засобів, зазначений у частині першій цієї статті, за заявою декларанта може бути продовжений, але не більше ніж на один місяць, митним органом, якому підпорядкований митний орган, за дозволом якого товари і транспортні засоби були розміщені на складі. Заява про продовження строку тимчасового зберігання товарів і транспортних засобів попередньо погоджується з власником складу та відповідним митним органом. До закінчення строків зберігання, зазначених у частинах першій, другій та третій цієї статті, товари і транспортні засоби, що тимчасово зберігаються під митним контролем, повинні бути: 1) задекларовані власником або уповноваженою ним особою до обраного митного режиму; 2) або передані власником або уповноваженою ним особою для зберігання відповідному митному органу.

Термін збереження товарів і транспортних засобів, розташовуваних на СТЗ, не повинний перевищувати трьох місяців. Для окремих категорій товарів і транспортних засобів Кабінетом Міністрів України можуть установлюватися менші терміни збереження.

Відлік терміну збереження товарів і транспортних засобів на складі починається з моменту їхнього розміщення на СТЗ, тобто пред'явлення митному органу товарів і транспортних засобів і надання документів, зазначених у статті 103 цього Кодексу. У відповідності зі статтею 44 цього Кодексу, товари і транспортні засоби, а також документи на них повинні бути пред'явлені митному органу не пізніше чим через три години по їх прибутті у встановлене митним органом місце доставки. Слід зазначити, що

статтею 94 цього Кодексу передбачена процедура пред'явлення товарів і транспортних засобів для митного контролю і передача документів на них у мінімально можливий термін після їхнього прибуття, а у випадку прибуття поза робочим часом, установленого для митного органу - у мінімально можливий термін після початку його роботи.

Законодавством не встановлений час передачі товарів і транспортних засобів на СТЗ після прибуття у встановлене митним органом місце доставки. Однак МКУ встановлені місця перебування товарів і транспортних засобів під митним контролем до заяви в обраний митний режим – пункти пропуску на митному кордоні України, склад митного органу, СТЗ, що виключає їхнє перебування в інших місцях. Питання перебування товарів і транспортних засобів під митним контролем на вантажних митних комплексах, автопортах чи автотерміналах (що передбачено частиною сьомою статті 71 цього Кодексу) вирішуються відповідними уповноваженими державними органами (КМУ, ДМСУ) шляхом затвердження нормативних документів, що регламентують порядок функціонування таких об’єктів.

До закінчення терміну збереження товари і транспортні засоби повинні бути задекларовані в обраний митний режим, чи передані на збереження митному органу. Зазначені дії здійснюються за рішенням власника товарів і транспортних засобів чи уповноваженої ним особи. Декларування товарів і транспортних засобів повинне здійснюватися в митний режим, що був обраний власником чи уповноваженою ним особою під час передачі цих товарів і транспортних засобів на тимчасове збереження, чи в інший, котрий був погоджений з митним органом до закінчення терміну тимчасового збереження. Зміна митного режиму після передачі товарів і транспортних засобів на СТЗ повинно бути обґрунтоване і, як правило, може бути зроблено:

-у випадку зміни умов, характеру зовнішньоекономічного договору (контракту), а також у випадку його розірвання власником товарів і транспортних засобів,

-у випадку ухвалення рішення власником товарів і транспортних засобів чи уповноваженою ним особою про розміщення їх на митному ліцензійному складі,

-у випадку прийняття власником товарів і транспортних засобів рішення про заяву їх у митний режим відмовлення на користь держави чи знищення і руйнування.

Якщо власник товарів чи уповноважена ним особа не заявляє товари і транспортні засоби в обраний митний режим, то вони, до закінчення терміну тимчасового збереження на СТЗ, в обов'язковому порядку передаються їм на склад митного органу відповідно до вимог пункту 3 статті 166 цього Кодексу.

Продовження термінів збереження товарів і транспортних засобів на СТЗ допускається за заявою декларанта не більше ніж на один місяць вищестоящим митним органом. Для митниць, підлеглих регіональним митницям, таким органом є відповідна регіональна митниця. Для митниць центрального підпорядкування продовження здійснюється безпосередньо Державною митною службою України. Заява про продовження повинна бути попередньо погоджена з власником складу і митним органом, що дав дозвіл на розміщення товарів і транспортних засобів на СТЗ. У заяві повинні бути зазначені причини, через які необхідно продовжити термін збереження товарів і транспортних засобів на СТЗ, а в разі потреби – до нього повинні бути прикладені підтверджуючі й обгрунтовуючі продовження терміну документи.

 

< Попередня   Наступна >