Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 14 (ст.99-109) Стаття 109. Операції з товарами і транспортними засобами, що знаходяться на складі тимчасового зберігання

Стаття 109. Операції з товарами і транспортними засобами, що знаходяться на складі тимчасового зберігання

Митний кодекс - Глава 14 (ст.99-109)
224

Стаття 109. Операції з товарами і транспортними засобами, що знаходяться на складі тимчасового зберігання

Крім операцій, зазначених у статті 63 цього Кодексу, товари і транспортні засоби, що знаходяться на складі тимчасового зберігання, можуть бути з дозволу митного органу піддані: 1) оглядові та вимірюванню власником складу, іншою особою, яка розмістила ці товари і транспортні засоби на складі, або її представником; 2) операціям, необхідним для забезпечення зберігання цих товарів і транспортних засобів у незмінному стані. З дозволу митного органу можуть також братися проби та зразки товарів, що зберігаються на складі.

У період збереження на СТЗ товари і транспортні засоби можуть піддаватися різним операціям. Їхнє проведення можливе тільки після одержання дозволу митного органу. Проведення операцій без дозволу митного органу спричиняє адміністративну відповідальність, передбачену статтями 336, 337 цього Кодексу. Ініціатором здійснення операцій з товарами і транспортними засобами може бути як власник складу, так і особа, що розмістила товари і транспортні засоби на складі, чи його представник. Згідно норм МКУ з товарами і транспортними засобами, що зберігаються на СТЗ, можуть здійснюватися такі операції:

Дозвіл на проведення операцій з товарами і транспортними засобами на СТЗ може даватися митним органом як в усній, так і в письмовій формі. Письмова форма повинна застосовуватися у випадках, передбачених діючими нормативними актами, а також коли митний орган дає дозвіл на проведення операції при дотриманні власником складу визначених умов чи виконанні вимог, зазначених митним органом.

З огляду на той факт, що збереження товарів і транспортних засобів на СТЗ є альтернативою їхнього розміщення в режим митного складу чи передачі на збереження на склад митного органу, становить інтерес проведення порівняльної характеристик

и операцій, дозволених до застосування для кожного з зазначених видів збереження:

Аналіз передбачених законодавством операцій дозволяє зробити висновок про те, що в цілому, при збереженні товарів і транспортних засобів на складі митниці, СТЗ чи МЛС із ними можуть здійснюватися як однорідні операції, так і враховуючі специфіку даного виду збереження. Основне розходження складається в обсязі їхнього здійснення в залежності від виду збереження – найбільш універсальним він буде при збереженні товарів на складі митниці, тому що на ньому, у відповідності зі статтею 168 цього Кодексу, може здійснюватися як тимчасове збереження товарів і транспортних засобів, так і збереження товарів у режимі митного складу.

 

< Попередня