Стаття 91. Попередні операції

Митний кодекс - Глава 12 (ст.91-94)
200

Розділ IV ПЕРЕМІЩЕННЯ ТА ПРОПУСК ТОВАРІВ І ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН УКРАЇНИ

Глава 12. Попередні операції

Стаття 91. Попередні операції

Попередніми операціями вважаються дії, що виконуються до початку митного оформлення товарів і транспортних засобів. Попередні операції покликані сприяти прискоренню митного оформлення товарів і транспортних засобів, а також здійсненню передбачених цим Кодексом митних процедур. Умови та порядок застосування попередніх операцій, передбачених цим Кодексом, не залежать від країни походження товарів або країни їх відправлення.

Мета попередніх операцій – прискорення виконання основного етапу митного оформлення товарів і транспортних засобів. Попередні операції забезпечують захист митного кордону України від переміщення через нього товарів і транспортних засобів, заборонених до ввезення в Україну та вивезення за її межі. На цьому етапі здійснюється ідентифікація товарів з метою здійснення митного контролю та митного оформлення.

Попередніми операціями за визначенням цього кодексу вважаються:

-подання документів митним органам у пунктах пропуску на митному кордоні України;

-повідомлення митних органів про намір ввезти товари на митну територію України, та про намір вивезти товари за межі митної території України;

-доставка товарів та документів у місце, визначене митним органом.

Положення про те, що попередні операції виконуються до початку митного оформлення обумовлено змістом статті 72 цього Кодексу, якою визначено момент початку митного оформлення.

Умови та порядок застосування попередніх операцій мають уніфікований характер обумовлений нормами міжнародних кон

венцій та угод з питань митної справи (у тому числі й тих, до яких Україна поки що має лише намір приєднатись) і не залежать ані від країни походження товарів ані від країни відправлення, незалежно від того які засоби тарифного та нетарифного регулювання застосовуються в подальшому до цих товарів. Цей принцип закріплений також у статті 111 цього Кодексу і на практиці є принципово важливим фактором для забезпечення дотримання міжнародних правил торгівлі.

 

Наступна >