Стаття 84. Місце декларування

Митний кодекс - Глава 11 (ст.81-90)
84

Стаття 84. Місце декларування

Товари і транспортні засоби, що переміщуються через митний кордон України, декларуються митному органу, який здійснює митне оформлення цих товарів і транспортних засобів. Транспортні засоби, що використовуються для переміщення товарів, декларуються одночасно з цими товарами, за винятком випадків, передбачених частиною третьою цієї статті. Морські, річкові та повітряні судна декларуються митному органу в порту чи аеропорту прибуття на митну територію України або в порту чи аеропорту відправлення з митної території України. Порожні транспортні засоби та транспортні засоби, які перевозять пасажирів, декларуються в місці перетину митного кордону України або в митному органі за місцем розташування власника транспортного засобу.

У митному законодавстві місце декларування визначається окремо для товарів і транспортних засобів.

Місце декларування товарів визначається за місцем проведення митного оформлення. У свою чергу, місце здійснення митного оформлення, визначене статтею 71 Митного кодексу України.

Порядок визначення місця декларування транспортних засобів розрізняється у залежності від:

а) виду транспортного засобу;

б) характеру перевезення - пасажирського чи вантажного (зовнішньоторговельного).

Транспортні засоби, що перевозять товар (крім морських, річкових і повітряних суден), декларуються одночасно з товарами.

Морські, річкові і повітряні судна декларуються в порту (аеропорту) прибуття на митну територію України (відправлення з митний території України).

Транспортні засоби, що перевозять пасажирів, а також порожні транспортні засоби декларуються безпосередньо при перетинанні митного кордону.

xt-align: justify;">Держмитслужба України своїми наказами може встановити особливі правила декларування (у т.ч. і визначення місця декларування) окремих видів товарів і транспортних засобів.

 

< Попередня   Наступна >