Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 10 (ст.70-80) Стаття 74. Митне оформлення військових транспортних засобів та військової техніки

Стаття 74. Митне оформлення військових транспортних засобів та військової техніки

Митний кодекс - Глава 10 (ст.70-80)
182

Стаття 74. Митне оформлення військових транспортних засобів та військової техніки

Вiйськова технiка, укомплектована повнiстю вiйськовою командою, та бойовi повiтрянi судна, а також вiйськовi кораблi, судна забезпечення Вiйськово-Морських Сил, якi перетинають митний кордон України, пiдлягають митному оформленню. Порядок такого оформлення встановлюється Кабiнетом Мiнiстрiв України. Митне оформлення вiйськової технiки, вiйськових кораблiв (суден), бойових та вiйськово-транспортних повiтряних суден iноземних держав здiйснюється митним органом за участю представникiв центрального органу виконавчої влади з питань оборони.

Україна підтримує зусилля міжнародного співтовариства щодо створення ефективних систем контролю в галузі експорту, які створюються з метою запобігання розповсюдженню зброї масового знищення та засобів її доставки, а також контролю за експортом звичайних видів озброєнь та військової техніки, тому є країною-учасницею основних міжнародних режимів нерозповсюдження.

У відповідності до норм статті передбачено два порядки митного оформлення:

-військової техніки Збройних сил України;

-військової техніки іноземних держав.

У разі митного оформлення військової техніки Збройних сил України вповноважена особа має заздалегідь надати до митного органу заяву з виказанням мети, часу та місця знаходження військової техніки, що переміщується через митний кордон України.

Військова техніка, що переміщується через митний кордон України, підлягає державному експортному контролю - комплексу заходів, які здійснюють державні органи щодо забезпечення державного контролю за міжнародними передачами товарів, що контролюються, їх використанням юридичними і фізичними особами відповідно до міжнародних зобов'язань України та інтересів

національної безпеки.

Функції державного експортного контролю в Україні покладено на Державну службу експортного контролю (Держекспортконтроль).

Для проведення митного оформлення товарів та транспортних засобів військового призначення уповноважена особа має надати митному органу вантажну митну декларацію, заповнену до вимог законодавства, дозвіл Держекспортконтролю та інші необхідні для митного оформлення документи.

Дозвіл Державної служби експортного контролю має містити інформацію про вид, кількість одиниць військової техніки, митний орган, в якому проводиться митне оформлення, тощо.

Митне оформлення військової техніки здійснюється у першочерговому порядку. У разі проведення митного оформлення військової техніки іноземних держав, уповноважена особа органу, що приймає техніку має виконувати вимоги, передбачені порядком митного оформлення військової техніки Збройних сил України. Разом з цим митне оформлення іноземної військової техніки митним органом здійснюється за участю представника Міністерства оборони України. Зазначена особа має діяти на підставі доручення Міністерства Оборони України. Копія доручення надсилається Міністерством оборони до Держмитслужби .

Митне оформлення особистих речей військових команд здійснюється на загальних підставах у відповідності до вимог чинного законодавства.

 

< Попередня   Наступна >