Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 9 (ст.66-69) Стаття 66. Звiльнення вiд окремих форм митного контролю

Стаття 66. Звiльнення вiд окремих форм митного контролю

Митний кодекс - Глава 9 (ст.66-69)
130

Стаття 66. Звiльнення вiд окремих форм митного контролю

Звiльнення вiд окремих форм митного контролю встановлюється цим Кодексом, iншими законами України, а також мiжнародними договорами, укладеними в установленому законом порядку. Незастосування митного контролю не означає звiльнення вiд обов'язкового дотримання порядку перемiщення товарiв i транспортних засобiв через митний кордон України.

Норма статті передбачає можливість звільнення від деяких форм митного контролю. Митне законодавство передбачає звільнення тільки від такої форми митного контролю, як митний огляд. Визначення випадків та переліку осіб, які звільняються від митного огляду відноситься виключно до компетенції Верховної Ради України, яка приймає закони України та ратифікує міжнародні договори.

Митний контроль проводиться посадовими особами митних органів в зонах митного контролю. Посадовим особам митних органів надається право застосування тих форм митного контролю, що найбільш адекватно відповідають конкретним вимогам проведення контрольної дії. Звільнення від митного огляду окремої категорії посадових осіб для митників є обов’язковою при посвідченні зазначених осіб.

При перетинанні митного кордону та входу до зони митного контролю всі особи підпадають під особливий правовий режим, який зобов’язує виконувати встановлені державою правила по порядку переміщення предметів через митний кордон України. Незастосування деяких або всіх форм митного контролю до предметів під час проходження громадянами через зону митного контролю не означає, що зазначені громадяни можуть не дотримуватись митних правил.

У разі порушення митних правил особи, до яких застосовувались особливі процедури митного контролю, притягуються до адміністративної або кримінальної відповідальності у відповідності до чинного законодавства на загальних п

ідставах.

 

< Попередня   Наступна >