Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 5 (ст.34-39) Стаття 38. Підтримання оперативного зв’язку між митними органами України і митними органами суміжних держав

Стаття 38. Підтримання оперативного зв’язку між митними органами України і митними органами суміжних держав

Митний кодекс - Глава 5 (ст.34-39)
231

Стаття 38. Підтримання оперативного зв’язку між митними органами України і митними органами суміжних держав

З метою вирішення невідкладних питань щодо пропуску товарів і транспортних засобів, виявлення контрабанди і порушень митних правил, забезпечення законності і правопорядку в пунктах пропуску через митний кордон України керівнику регіональної митниці, керівнику митниці та їх заступникам надається право проведення робочих зустрічей з представниками митного органу суміжної іноземної держави. Про час мету таких зустрічей керівник митного органу або його заступник інформує керівника відповідного органу охорони державного кордону України. Порядок проведення таких зустрічей визначається положенням, затвердженим Кабінетом Міністрів України, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, укладеним в установленому порядку.

Правовою нормою зазначаної статті вперше нормативно закріплена така форма співробітництва між митними органами, як підтримання оперативного зв’язку між митними органами України та митними органами суміжних держав. На практиці вона застосовувалась, але порядок проведення таких зустрічей не регулювався нормативними актами України. Ця форма співробітництва допомагає досить швидко та оперативно вирішувати поточні питання.

Особами, уповноваженими на проведення робочих зустрічей передбачених цією статтею, є керівники регіональних митниць, заступники керівників регіональних митниць, керівники митниць, заступники керівників митниць, (далі – керівник митного органу). Проведення робочих зустрічей з представниками митного органу суміжної іноземної держави з метою вирішення невідкладних питань щодо пропуску товарів і транспортних засобів, виявлення контрабанди і порушень митних правил, забезпечення законності і правопорядку в пунктах пропуску через митний кордон України.

Під оперативно – технічним забезпеченн

ям проведення робочої зустрічі слід розуміти надання автотранспорту, при необхідності надання одноразових віз для перебування у суміжній іноземній державі, оплата роботи перекладачів, якщо вони не є працівниками митних органів України чи працівниками митних органів суміжної іноземної держави.

Про дату, час, місце та умови проведення робочої зустрічі та її мету керівник митного органу України інформує керівника відповідного органу охорони державного кордону України.

При проведенні робочих зустрічей керівник митного органу України, за необхідності, залучає представників правоохоронних органів, фінансових установ, податкових та інших органів державної влади, що здійснюють контроль під час переміщення товарів через митний кордон України, в порядку, установленому законодавством України.

Проведення таких робочих зустрічей можливе з метою вирішення невідкладних питань щодо:

1)Пропуску товарів і транспортних засобів.

2)Виявлення та припинення контрабанди та порушень митних правил.

3)Забезпечення законності і правопорядку в пунктах пропуску через митний кордон України.

Які питання можуть бути віднесені, щодо пропуску товарів та транспортних засобів, виявлення і припинення контрабанди та порушень митних правил, і забезпечення законності і правопорядку в пунктах пропуску через митний кордон України передбачено в Положенні про порядок проведення робочих зустрічей керівника регіональної митниці, керівника митниці та їх заступників з представниками митних органів суміжних іноземних держав, яке затверджене Постановою Кабінету Міністрів України. За рішенням керівника спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань митної справи або його заступників можуть бути віднесені до невідкладних і інші питання, які виникають під час надзвичайних ситуацій, зумовлених великими аваріями, катастрофами і стихійним лихом, необхідністю аварійно-рятувальних та аварійно-відновлюваних робіт тощо

Порядок проведення таких зустрічей визначається Положенням про порядок проведення робочих зустрічей керівника регіональної митниці, керівника митниці та їх заступників з представниками митних органів суміжних іноземних держав, що затверджуется Постановою Кабінету Міністрів України. Зокрема в якому передбачається: порядок отримання дозволів митними органами на проведення робочих зустрічей; особливості проведення робочих зустрічей керівників митних органів України з представниками відповідних митних органів суміжних іноземних держав на території суміжної іноземної держави чи на території України; порядок звітування про проведені робочі зустрічі керівників митних органів України з представниками відповідних митних органів суміжної іноземної держави.

 

< Попередня   Наступна >