Головна Науково-практичні коментарі Кодекс законів про працю Глава XV (ст.221-241) Стаття 239. Обмеження повороту виконання рішень по трудових спорах

Стаття 239. Обмеження повороту виконання рішень по трудових спорах

Кодекс законів про працю - Глава XV (ст.221-241)
152

Стаття 239. Обмеження повороту виконання рішень по трудових спорах

У разі скасування виконаних судових рішень про стягнення заробітної плати чи інших виплат, що випливають з трудових правовідносин, поворот виконання допускається лише тоді, коли скасоване рішення грунтувалося на повідомлених позивачем неправдивих відомостях або поданих ним підроблених документах. З цих же підстав допускається стягнення з працівників сум, виплачених їм відповідно до раніше прийнятого рішення комісії з трудових спорів при повторному розгляді спору.

(Стаття 239 із змінами, внесеними згідно з Указом ПВР№4617-10від 24.01.83; Законом № 2134-12 від 18.02.92)

1.   Передбачені коментованою статтею правила стосуються лише спорів про стягнення заробітної плати та інших виплат, пов'язаних з трудовими правовідносинами. Ці правила не поширюються на судові рішення про стягнення тих виплат, які випливають з будь-яких інших правовідносин, наприклад з договору підряду.

2.  Для застосування обмежень повороту виконання рішень з трудових спорів необхідно, щоб ці рішення були решіьно виконані.

3.  Встановлені коментованою статтею обмеження повороту виконання судових рішень з трудових спорів застосовуються незалежно від того, коли працівник отримав присуджені грошові суми: після набрання чинності постановленого рішення чи перед цим за рішенням суду, підданим попередньому виконанню.

Тому, коли касаційна інстанція скасувала вже виконане рішення суду, за яким позивачеві було присуджено заробітну плату, а при новому розгляді справи йому в позові відмовлено, поворот виконання судового рішення можливий лише за наявності певних умов, передбачених коментованою статтею.

Зокрема, це стосується випадків, коли перше рішення грунтувалось на повідомлених позивачем неп

равдивих відомостях або на поданих ним підроблених документах. Але й у цих випадках необхідно встановити умисел працівника на вчинення ним таких дій з метою незаконного отримання певних грошових виплат.

4.  У разі скасування у порядку нагляду рішень у справах про стягнення грошових сум за вимогами, що випливають з трудових правовідносин, поворот виконання допускається, якщо скасоване рішення було засновано на повідомлених позивачем неправдивих відомостях або представлених ним підроблених документах.

5.  Суми, виплачені працівникові на підставі рішення комісії з трудових спорів, при вирішенні судовими органами не на користь працівника не підлягають стягненню, якщо при рішенні спору в комісії з трудових спорів ним не було представлено підроблених документів чи повідомлено неправдивих відомостей.

 

< Попередня   Наступна >