Головна Науково-практичні коментарі Кодекс законів про працю Глава ІІІ (ст.21-49) Стаття 31. Заборона вимагати виконання роботи, не обумовленої трудовим договором

Стаття 31. Заборона вимагати виконання роботи, не обумовленої трудовим договором

Кодекс законів про працю - Глава ІІІ (ст.21-49)
179

Стаття 31. Заборона вимагати виконання роботи, не обумовленої трудовим договором

Власник або уповноважений ним орган не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором.

(Стаття 31 із змінами, внесеними згідно із Законом № 871-12 від 20.03.91)

1.  Власник або уповноважений ним орган зобов'язаний організувати працю робітників і службовців так, щоб кожний з них працював за визначеною трудовим договором спеціальністю, кваліфікацією, посадою. Вимога до працівника виконувати роботу, не обумовлену трудовим договором, по суті є переведенням.

2. Допускається використання працівника на іншій роботі за умови, що при укладенні трудового договору з працівником було погоджене питання про суміщення професій.

Виконання робіт за різними спеціальностями можливе при роботі працівника в комплексній бригаді, де кожний член може виконувати роботи за декількома спеціальностями.

3.  Відмова працівника від виконання робіт, не обумовлених трудовим договором, не може бути підставою для застосування до нього дисциплінарного стягнення (Информационный бюллетень Верховного Суда УССР. - 1988. - № 66. - С. 24; Радянське право. - 1990. - № 2. - С. 95).

 

< Попередня   Наступна >