Головна Науково-практичні коментарі Кримінальний кодекс Загальна частина Розділ X (ст.50-64) Стаття 62. Тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців

Стаття 62. Тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців

Загальна частина - Розділ X (ст.50-64)
159

Стаття 62. Тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців

1. Покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні призна­чається військовослужбовцям строкової служби на строк від шести місяців до двох років у випадках, передбачених цим Кодексом, а також якщо суд, враховуючи обставини справи та особу засудженого, вважати­ме за можливе замінити позбавлення волі на строк не більше двох років триманням у дисциплінарному батальйоні на той самий строк. 2. Тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців замість позбавлення волі не може застосовуватися до осіб, які раніше відбували покарання у виді позбавлення волі.

 

1. Тримання в дисциплінарному батальйоні є основним покаранням (ч. 1 ст. 52 КК), відповідно до якого засуджений військовослужбовець строкової служби направляється до спеціальної військової частини на строк, встанов­лений вироком суду. Основними засобами впливу на засуджених до цього виду покарання є: встановлений для дисциплінарного батальйону порядок . та режим відбування покарання, суспільне корисна праця засуджених, ви­ховна робота і бойова підготовка (ст. 5 «Положення про дисциплінарний ба­тальйон у Збройних Силах України», затвердженого Указом Президента України від 5 квітня 1994 р. № 139/94).

2. Засуджені до такого покарання військовослужбовці піддаються ряду об­межень: ізолюються від інших військовослужбовців; територія дисциплінарно­го батальйону огороджується спеціальним парканом; вікна та двері приміщень обладнуються металевими ґратами; на роботу та за межі дисциплінарного ба­тальйону засуджених виводять під охороною озброєного конвою; у випадку втечі засудженого конвойні мають право застосовувати у встановленому по­рядку зброю; засуджені в обов'язковому порядку залучаються до праці (не менше, ніж на 8 годин) на виробничих підприємствах, будівництві та інших об'єктах Міністерства обор

они; за порушення вимог режиму відбування пока­рання до них можуть бути застосовані дисциплінарні стягнення, аж до ареш­ту на 10 діб з утриманням на гауптвахті; час перебування в дисциплінарному батальйоні в строк військової служби не зараховується і після відбуття пока­рання засуджені направляються для подальшого проходження служби.

3. Тримання в дисциплінарному батальйоні є строковим видом покаран­ня і може бути призначене судом на строк від шести місяців до двох років (ч. 1 ст. 62 КК).

4. Покарання, передбачене ст. 62 КК, є спеціальним і може бути призна­чене лише військовослужбовцям строкової служби. До курсантів військово-навчальних закладів, шкіл прапорщиків, мічманів та інших подібних на­вчальних закладів це покарання може бути призначене лише за злочини, вчинені ними після зарахування до навчання і за умови, що до цього вони не проходили строкової військової служби.

5. Тримання в дисциплінарному батальйоні може бути призначене виро­ком суду лише як основне покарання (ч. 1 ст. 52 КК) у випадках:

а) коли це покарання передбачене в санкції статті Особливої частини КК (ч. 4 ст. 52). Це покарання фігурує в 16-ти санкціях статей Особливої частини КК, що передбачають відповідальність за військові злочини (частини 1 статей 402-407, 409, 411-414, 419, 421, частини 2 статей 406, 412, 413);

6) коли суд на підставі ч. 1 ст. 62 КК, з огляду на обставини справи й особу засудженого, вважатиме за можливе (за доцільне) замінити позбав­лення волі на строк не більше двох років триманням у дисциплінарному ба­тальйоні на той самий строк. Призначення покарання здійснюється у цьому випадку за розсудом суду і проходить у два етапи: 1) на першому етапі суд призначає військовослужбовцю строкової служби покарання у виді позбав­лення волі на строк не більше двох років; 2) на другому — на підставі ч. 1 ст. 62 КК запроваджує заміну позбавлення волі триманням в дисциплінар­ному батальйоні на той самий строк. Причому така заміна можлива при вчи­ненні військовослужбовцем вже не тільки військового, а й будь-якого іншо­го злочину;

в) коли суд призначає тримання в дисциплінарному батальйоні в поряд­ку переходу до іншого, більш м'якого виду основного покарання на підставі ч. 1 ст. 69 КК (див. коментар до ст. 69 КК). Проте призначення зазначено­го виду покарання на підставі ч. 1 ст. 69 КК можливе лише за умови, якщо воно застосовується не до будь-якої особи, що вчинила злочин, а лише до військовослужбовця строкової служби.

6. Якщо ч. 1 ст. 62 КК передбачає можливість заміни позбавлення волі триманням у дисциплінарному батальйоні, то в ч. 2 ст. 62 КК встановлена заборона на застосування такої заміни щодо осіб, які раніше відбували по­карання у виді позбавлення волі. При цьому під останніми маються на увазі особи: а) які були раніше засуджені вироком суду до покарання у виді поз­бавлення волі; б) які реально (фактично) відбували хоча б частину строку позбавлення волі, призначеного цим вироком; в) судимість у яких не пога­шена чи не знята у встановленому законом порядку.

7. Військовослужбовець, засуджений до тримання в дисциплінарному ба­тальйоні, може бути звільнений від цього покарання умовно-достроково (ст. 81 КК) чи достроково (ч. З ст. 84, статті 85—87 КК).

8. Порядок та умови відбування (виконання) покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні встановлені в «Положенні про дисциплінар­ний батальйон у Збройних Силах України».

9. Час тримання засуджених у дисциплінарному батальйоні в строк військової служби не зараховується (ст. 62 Положення). Однак особи, що відбувають це покарання, вважаються військовослужбовцями строкової служби, оскільки на них поширюються права і вони виконують обов'язки, встановлені законодавством для цієї категорії військовослужбовців (ст. 6 Положення). Тому втеча таких осіб із дисциплінарного батальйону або вчинення інших дій, спрямованих на ухилення від військової служби, слід кваліфікувати залежно від спрямованості умислу, способу та тривалості ухилення за статтями 407, 408 або 409 КК.

 

< Попередня   Наступна >