Стаття 14. Готування до злочину

Загальна частина - Розділ ІІІ (ст.11-17)
87

Стаття 14. Готування до злочину

1. Готуванням до злочину є підшукування або пристосування засобів чи знарядь, підшукування співучасників або змова на вчинення злочину, усунення перешкод, а також інше умисне створення умов для вчинення злочину. 2. Готування до злочину невеликої тяжкості не тягне за собою криміна­льної відповідальності.

 

1. Готування до злочину є початковою стадією вчинення злочину, одним з видів незакінченого злочину. При готуванні до злочину дії винного ще без­посередньо не спрямовані на об’єкт і не ставлять його в безпосередню не­безпеку. Суб’єкт ще не виконує того діяння, яке є необхідною ознакою скла­ду злочину. З об’єктивної сторони готування до злочину може проявлятися в різноманітних діяннях, але загальним для них є те, що всі вони передба­чають створення умов для вчинення конкретного закінченого злочину. Про­те він не доводиться до кінця, припиняється з причин, що не залежали від волі винного. Наприклад, останнього затримали органи влади чи інші обставини перешкодили завершити злочин.

З суб’єктивної сторони готування до злочину можливе лише з прймим умислом, тобто винний усвідомлює, що він створює умови з метою вчинен­ня певного злочину і бажає створити такі умови. При цьому винний має намір не обмежуватися лише готуванням до злочину, яке може бути закінче­ним і незакінченим, а вчинити такі дії, які призведуть до закінчення злочи­ну, але йому не вдається реалізувати свій умисел, зробити це, довести зло­чин до кінця з причин, що не залежали від його волі.

2. Відповідно до ч. 1 ст. 14 КК готування до злочину виявляється в таких формах: а) підшукування засобів чи знарядь для вчинення злочину; б) пристосування засобів чи знарядь для вчинення злочину; в) підшуку­вання співучасників; г) змова щодо вчинення злочину; г) усунення пере­шкод; д) інше умисне створення умов

для вчинення злочину.

3. Підшукування засобів чи знарядь для вчинення злочину — це будь-які дії щодо придбання, отримання, тимчасового запозичення, купівлі, пошуку, знайдення тощо засобів чи знарядь для вчинення злочину. Спосіб підшуку­вання засобів та знарядь вчинення злочину може бути як злочинним, так і незлочинним. Під засобами вчинення злочину слід розуміти предмети ма­теріального світу, які застосовуються при вчиненні злочину. Вони або необхідні для вчинення злочину, або полегшують чи прискорюють його здійснення. Наприклад, підроблені документи для шахрайства, одурманюючі речовини для зґвалтування та ін. Знаряддя вчинення злочину — це предме­ти, призначені для безпосереднього виконання дій, що утворюють об’єктив­ну сторону складу закінченого злочину (Практика (1993-1995)... — С. 63-64). Наприклад: зброя, відмички тощо. Так, під знаряддям злочину щодо корисливих посягань на власність слід розуміти такі предмети чи технічні засоби, які умисно використовуються для викрадення майна чи заволодіння ним, а також для полегшення вчинення чи приховування злочи­ну. Транспортні засоби можуть бути визнані знаряддям злочину не тільки тоді, коли вони використовувалися для безпосереднього вилучення майна чи заволодіння ним, але і коли без їх використання вчинення злочину було б неможливим чи надто складним (транспортування членів злочинної гру­пи до місця вчинення злочину, перевезення викраденого майна з місця вчи­нення злочину тощо) (Бюлетень... — С. 123).

Автомобіль або інший транспортний засіб може визнаватися знаряддям викрадення майна, якщо він був одним із необхідних засобів вчинення ви­крадення, коли значна кількість майна могла бути вилучена і переміщена тільки за його допомогою. Якщо при провадженні досудового слідства не визнано знаряддям злочину предмет, який використано для досягнення зло­чинної мети, дане питання вирішується судом у стадії віддання обвинуваче­ного до суду (ВВСУ. - 2000. - № 13(19). - С. 17).

Засоби та знаряддя вчинення злочину можуть бути призначені тільки для злочинної мети (наприклад, виготовлена отрута для вбивства) або так само можуть використовуватись і для інших цілей (наприклад, папір та фарби — для фальшування грошей і живопису).

4. Пристосування засобів чи знарядь для вчинення злочину — це будь-які дії щодо виготовлення або зміни предметів, внаслідок чого вони стають при­датними, більш зручними або більш ефективними для відповідного застосу­вання.

5. Підшукування співучасників — це будь-які дії щодо притягнення, залу­чення до вчинення злочину інших осіб: виконавця (співвиконавця), організатора, підмовника або пособника. Як готування до злочину кваліфікуються і невдалі підмова та пособництво, що мають місце в тих випадках, ко­ли особа не сприймає, відкидає пропозицію підмовника чи пособника вчи­нити злочин. Наприклад, вона не дає згоду бути виконавцем вбивства. У такій ситуації немає згоди на спільне вчинення злочину, тому немає і співучасті. Тут діяльність підмовника чи пособника являє собою створення умов для вчинення злочину у вигляді підшукування співучасників.

6. Змова на вчинення злочину — це попередній зговір двох або більше осіб з метою спільного вчинення злочину (див. коментар до ч. 2 ст. 28 КК).

7. Усунення перешкод — це ліквідація перешкод, позбавлення від перепон, які заважають вчиненню злочину, здійсненню злочинного наміру.

8. Інше умисне створення умов для вчинення злочину — це найрізноманітніші дії, що створюють можливість для вчинення злочину. Наприклад: підготовка місця здійснення злочину, сховища для приховування викраде­ного, попередження розкриття запланованого злочину, бо вони роблять можливим його вчинення.

Підшукування або пристосування засобів чи знарядь для вчинення зло­чину, підшукування співучасників, змова на вчинення злочину, усунення пе­решкод — ці дії також охоплюються поняттям створення умов для вчинення злочину, бо є їх різновидами, але, враховуючи їх поширення, законода­вець виділяє їх у самостійні види готування до злочину.

9. Готування до злочину необхідно відмежовувати від виявлення умислу. Під виявленням умислу розуміють прояв особою тим чи іншим способом (усно, письмово, іншим шляхом) наміру вчинити певний злочин. Відповідно до ст. 11 КК злочином визнається передбачене цим Кодексом суспільне не­безпечне винне діяння (дія чи бездіяльність), вчинене суб’єктом злочину. Воно посягає на об’єкт, який знаходиться під охороною закону. Тому і по­чаткова стадія вчинення злочину може бути проявлена лише в суспільне не­безпечній дії чи бездіяльності. При виявленні умислу відсутні самі дія чи бездіяльність, тому виявлення умислу не розглядається як стадія вчинення злочину і не тягне за собою кримінальної відповідальності. Так, Верховний Суд України скасував вирок у справі засудженого за замах на дачу хабара і справу припинив з тих підстав, що “пропозиція хабара за відсутністю будь-яких дій, спрямованих на його дачу, не містить в собі складу злочину” (Практика... - С. 12-13).

Від виявлення умислу слід відрізняти такі самостійні злочини, як погро­за вбивством (ст. 129 КК), погроза знищення майна (ст. 195 КК), погроза вчинити викрадання або використати радіоактивні матеріали (ст. 266 КК), погроза щодо працівника правоохоронного органу (ч. 1 ст. 345 КК), щодо державного чи громадського діяча (ч. 1 ст. 346 КК), щодо захисника чи представника особи (ч. 1 ст. 398 КК), щодо службової особи чи громадяни­на, який виконує громадський обов’язок (ч. 1 ст. 350 КК), щодо судді, на­родного засідателя чи присяжного (ч. 1 ст. 377 КК), щодо начальника (ч. 1 ст. 405 КК), погроза вчинення нападу на службові або житлові приміщення осіб, які мають міжнародний захист, а також погроза викрадення або поз­бавлення волі цих осіб з метою впливу на характер їхньої діяльності або на діяльність держав чи організацій, що вони представляють, або з метою про­вокації війни чи міжнародних ускладнень (ч. 2 ст. 444 КК). У цих випадках карається не сам умисел, а суспільне небезпечне діяння (погроза), навіть як­що у того, хто погрожує, і не було наміру в подальшому реалізувати погро­зу, бо тут спричиняється безпосередня шкода безпеці життя, здоров’ю, гро­мадській безпеці, безпеці осіб, зазначених у законі.

10. Відповідно до ч. 2 ст. 14 готування до злочину невеликої тяжкості (див. коментар до ч. 2 ст. 12 КК), тобто підшукування або пристосування засобів чи знарядь, підшукування співучасників або змова на вчинення такого злочину, або інше умисне створення умов для його вчинення, не тягне за собою кримінальної відповідальності.

 

< Попередня   Наступна >