Головна Науково-практичні коментарі Кримінальний кодекс Загальна частина Розділ ІІ (ст.3-10) Стаття 7. Чинність закону про кримінальну відповідальність щодо злочинів, вчинених громадянами України або особами без громадянства за межами України

Стаття 7. Чинність закону про кримінальну відповідальність щодо злочинів, вчинених громадянами України або особами без громадянства за межами України

Загальна частина - Розділ ІІ (ст.3-10)
309

Стаття 7. Чинність закону про кримінальну відповідальність щодо злочинів, вчинених громадянами України або особами без громадянства за межами України

1. Громадяни України та особи без громадянства, що постійно прожи­вають в Україні, які вчинили злочини за її межами, підлягають кримінальній відповідальності за цим Кодексом, якщо інше не передбаче­но міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких на­дана Верховною Радою України. 2. Якщо особи, зазначені у частині першій цієї статті, за вчинені зло­чини зазнали кримінального покарання за межами України, вони не мо­жуть бути притягнені в Україні до кримінальної відповідальності за ці злочини.

 

1. У частині 1 ст. 7 КК закріплено принцип громадянства чинності зако­ну про кримінальну відповідальність у просторі. Відповідно до цього прин­ципу громадяни України та особи без громадянства, що постійно прожива­ють в Україні, які вчинили злочини за її межами, підлягають кримінальній відповідальності за КК України, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України. Зазначені особи підлягають відповідальності за вчинене за кордо­ном суспільне небезпечне діяння лише за умови, що таке діяння визнається злочином за законодавством України.

2. Притягнення особи до кримінальної відповідальності за злочин, що вчинений за межами України, потребує точного встановлення, що ця особа на час вчинення дії або бездіяльності, передбаченої статтею Особливої частини КК України, була громадянином України або особою без громадянст­ва, що постійно проживає в Україні.

3. Згідно зі ст. З Закону України “Про громадянство України” від 18 січня 2001 р. громадянами України є:

1) усі громадяни колишнього СРСР, які на момент проголошення неза­лежності України (

24 серпня 1991 р.) постійно проживали на території України;

2) особи, незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних чи інших ознак, які на момент набрання чинності Законом України “Про громадянство України” (13 листопада 1991 р.) проживали в Україні і не були громадянами інших держав;

3) особи, які прибули в Україну на постійне проживання після 13 листо­пада 1991 р. і яким у паспорті громадянина колишнього СРСР зразка 1974 р. органами внутрішніх справ України внесено напис “громадянин України”, а також діти таких осіб, які прибули разом з батьками в Україну, як­що на момент прибуття в Україну вони не досягли повноліття;

4) особи, які набули громадянство України відповідно до законів України та міжнародних договорів України.

Особи, зазначені в п. 1 ч. 1 цієї статті, є громадянами України з 24 серпня 1991 р., зазначені у п. 2, — з 13 листопада 1991 р., а у п. З — з моменту вне­сення відмітки про громадянство України (ВВР. — 2001. — № 13. — Ст. 65).

4. Особами без громадянства визнаються такі, яких жодна держава відповідно до свого законодавства не вважає своїми громадянами (ст. 1 Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства” від 4 лютого 1994 р. (ВВР. - 1994. - № 23. - Ст. 161; у редакції від 6 лютого 2003 р. — Урядовий кур’єр. — 2003. — 1 березня). Згідно з ч. 1 ст. 26 Конституції України іноземці і особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свобо­дами, а також мають такі самі обов’язки, як і громадяни України, — за ви­нятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними догово­рами України. З цих осіб ст. 7 КК має на увазі осіб без громадянства, що постійно проживають в Україні на підставі українських документів — по­свідки на постійне проживання.

5. Злочинність і караність діяння, вчиненого за кордоном громадянами України, а також особами без громадянства, що постійно проживають в Україні, визначаються за українськими законами незалежно від того, чи визнається таке діяння злочином у тій країні, де воно було вчинене.

6. Якщо громадяни України і особи без громадянства, які постійно в ній проживають, за вчинений в іншій державі злочин зазнали там же покаран­ня, то згідно з ч. 2 ст. 7 КК вони, у разі їх повернення в Україну, вдруге не можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності за цей же злочин. Це нормативне положення введено до КК 2001 р. відповідно до ч. 1 ст. 61 Конституції України, де зазначено: “Ніхто не може бути двічі притягнений до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушен­ня”. Що стосується інших правових наслідків засудження судом іноземної держави громадянина України і особи без громадянства, яка постійно про­живає в ній, то такі наслідки можуть мати місце при притягненні їх до кримінальної відповідальності в Україні за новий злочин (див., зокрема, ко­ментар до ч. 2 ст. 9 КК).

7. Особами, які зазнали покарання, у ч. 2 ст. 7 КК вважаються особи, які відповідним судом іноземної держави були засуджені з призначенням їм кримінального покарання за суспільно небезпечне винне діяння, яке за законодавством України також кваліфікується як злочин. Не має значення, де було вчинене таке діяння: на території України чи за її межами.

 

< Попередня   Наступна >