Головна Науково-практичні коментарі Кримінальний кодекс Особлива частина Розділ ХІХ (ст.401-435) Стаття 412. Необережне знищення або пошкодження військового майна

Стаття 412. Необережне знищення або пошкодження військового майна

Особлива частина - Розділ ХІХ (ст.401-435)
151

Стаття 412. Необережне знищення або пошкодження військового майна

1. Необережне знищення або пошкодження зброї, бойових припасів, засобів пересування, військової і спеціальної техніки чи іншого військо­вого майна, що заподіяло шкоду у великих розмірах, — караються штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів до­ходів громадян або службовим обмеженням на строк до двох років, або триманням у дисциплінарному батальйоні на строк до одного року. 2. Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей або інші тяжкі наслідки, — караються триманням у дисциплінарному батальйоні на строк до двох років або позбавленням волі на строк до трьох років.

 

1. Про безпосередній об'єкт та предмет злочину див. коментар до ст. 411 КК.

2. Об'єктивна сторона злочину полягає у необережному знищенні або по­шкодженні зброї, бойових припасів, засобів пересування, військової і спеціальної техніки чи іншого військового майна, що заподіяло шкоду у ве­ликих розмірах, спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки.

3. Склад злочину є матеріальним, що означає необхідність наявності наслідків, зазначених у коментованій статті. Цей злочин може бути скоєний як діями, так і внаслідок бездіяльності. Закінченим злочин вважається після настання наслідків.

Про заподіяння шкоди у великих розмірах див. п. З примітки до ст. 185 КК.

Про спричинення загибелі людей див. коментар до ст. 411 КК. Інші тяжкі наслідки — це заподіяння тяжких тілесних ушкоджень одній або кільком особам, середньої тяжкості тілесних ушкоджень двом та більше особам або заподіяння значної матеріальної шкоди військовій установі або військово­службовцям.

При вирішенні питання про те, чи є матеріальні збитки значними, слід враховувати не тільк

и вартість, розмір знищеного або пошкодженого майна в натуральному вигляді, але і його значимість для несення військової служби.

Для застосування коментованої статті слід встановити наявність причин­ного зв'язку між діями (бездіяльністю) особи та наслідками, що настали.

4. Суб'єктивна сторона злочину характеризується необережною формою вини: особа передбачає можливість знищення (пошкодження) військового майна зі спричиненням загибелі людей або інших тяжких наслідків, але лег­коважно розраховує на відвернення тяжких наслідків, або не передбачає цих наслідків, хоча повинна була і могла їх передбачити.

5. Суб'єктами злочину є військовослужбовці Збройних Сил України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України та інших військо­вих формувань, утворених відповідно до законів України, а також інші осо­би, визначені законом.

Знищення або пошкодження військового майна внаслідок невиконання або неналежного виконання військовою службовою особою своїх службових обов'язків тягне відповідальність за недбале ставлення до військової служ­би (ст. 425 КК).

 

< Попередня   Наступна >