Стаття 425. Недбале ставлення до військової служби

Особлива частина - Розділ ХІХ (ст.401-435)
122

Стаття 425. Недбале ставлення до військової служби

1. Недбале ставлення військової службової особи до служби, якщо це заподіяло істотну шкоду, — карається штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або службовим обмеженням на строк до двох років, або позбавленням волі на строк до трьох років. 2. Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, — карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років. 3. Діяння, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчи­нені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, — караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

 

1. Про об'єкт див. коментар до ст. 423 КК.

2. Об'єктивна сторона характеризується невиконанням або неналежним виконанням військовою службовою особою своїх обов'язків, передбачених законами, військовими статутами, положеннями, наказами командування.

Невиконання обов'язків означає невиконання дій, які входять у коло служ­бових обов'язків. Неналежне виконання означає нечітке, формальне або не­повне здійснення обов'язків.

3. Недбале ставлення до військової служби тягне кримінальну відпові­дальність лише у випадках, коли настала істотна шкода, яка може мати різноманітні конкретні вияви як матеріального, так і нематеріального харак­теру.

Настання тяжких наслідків тягне відповідальність за ч. 2 ст. 425 КК. Про тяжкі наслідки див. коментар до ст. 423 КК.

4. Суб'єктивна сторона злочину характеризується необережною формою вини.

5. Про суб'єкт див. коментар до ст. 423 КК.

6. Про воєнний стан та бойову обстановку див. коментар до ст. 401 КК.

 

sobluva/305-rozd19/4712--424--------.html">< Попередня   Наступна >