Стаття 432. Мародерство

Особлива частина - Розділ ХІХ (ст.401-435)
72

Стаття 432. Мародерство

Викрадення на полі бою речей, що знаходяться при вбитих чи поране­них (мародерство), — карається позбавленням волі на строк від трьох до десяти років.

 

1. Об'єктом злочину є порушення порядку несення військової служби під час ведення бойових дій.

2. Для об'єктивної сторони мародерства характерні дії, пов'язані з викраденням речей у вбитих і поранених. Викрадення може бути таємним або відкритим, із застосуванням насилля чи без такого.

Під речами розуміються предмети обмундирування і особисті речі убито­го чи пораненого (годинник, гроші та ін.). До них не відносяться озброєння і боєприпаси, документи, які мають військове значення, технічні засоби ве­дення війни та інші предмети, які збираються з метою подальшого бойово­го застосування.

Викрадення повинне скоюватись на полі бою, тобто на ділянці, де ведуть­ся або велись бойові дії. Полем бою є також ділянка тилу, яка піддається обстрілу противником.

Викрадення речей поза межами поля бою (наприклад, в санітарному потязі) створює склад загальнокримінального злочину — крадіжки, грабежа та ін.

Не є мародерством: заволодіння речами здорових військовослужбовців. Ці дії можуть кваліфікуватись як злочини проти власності.

Для складу злочину — мародерства не має значення, до якої армії відно­сяться вбиті і поранені, речі яких розкрадались на полі бою.

Мародерство передбачає наміри винного привласнити вилучену річ. З цього ж моменту, тобто коли винний отримав можливість розпорядитись вилученою річчю за своїм розсудом, мародерство вважається закінченим злочином.

3. З суб'єктивної сторони мародерство передбача

є прямий умисел на заволодіння речами вбитих і поранених та корисливі мотиви.

4. Суб'єктом злочину є лише військовослужбовець.

 

< Попередня   Наступна >