Головна Науково-практичні коментарі Кримінальний кодекс Особлива частина Розділ ХІІІ (ст.305-327) Стаття 306. Використання коштів, здобутих від незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів

Стаття 306. Використання коштів, здобутих від незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів

Особлива частина - Розділ ХІІІ (ст.305-327)
278

Стаття 306. Використання коштів, здобутих від незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів

1. Розміщення коштів, здобутих від незаконного обігу наркотичних за­собів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, у банках, на підприємствах, в установах, організаціях та їх підрозділах або викорис­тання таких коштів для придбання об'єктів, майна, що підлягають прива­тизації, чи обладнання для виробничих чи інших потреб, або використан­ня таких доходів (коштів і майна) з метою продовження незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекур­сорів — караються позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією коштів або іншого май­на, одержаних злочинним шляхом, та з конфіскацією майна. 2. Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або у великих розмірах, — караються позбавленням волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна. Примітка. Під великим розміром слід розуміти кошти, сума яких ста­новить двісті та більше неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

(Із змінами, внесеними згідно із законами України від 16.01.2003 р. № 430-ІУ, від 06.02.2003 р. № 485-ІУ)

 

1. Суспільна небезпечність дій, зазначених в цій статті, полягає насампе­ред у тому, що злочинна діяльність у сфері незаконного обігу наркотиків на­буває видимості легального підприємництва, тим самим у господарсько-фінансову сферу залучаються неконтрольовані кошти, що впливає на поси­лення інфляційних процесів та дестабілізує всю економічну систему держа­ви. Крім того, використання «нарко

грошей» для продовження незаконного обігу наркотичних засобів створює підвищену небезпеку для здоров'я насе­лення.

Стаття 306 КК є спеціальною щодо ст. 209 КК, яка передбачає відпові­дальність за легалізацію (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом.

2. Предметом цього злочину є кошти, здобуті від незаконного обігу нар­котичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів (інак­ше «наркогроші»).

Незаконний обіг наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів — це види діяльності, пов'язані з: культивуванням рослин, включених до Переліку; розробкою, виробництвом, виготовленням, зберіган­ням, розподілом, перевезенням, пересиланням, придбанням, реалізацією, відпуском, ввезенням на територію України, вивезенням з території Ук­раїни, використанням, знищенням наркотичних засобів, психотропних речо­вин, їх аналогів чи прекурсорів, включених до Переліку, які вчиняються з порушенням Закону України «Про обіг в Україні наркотичних засобів, пси­хотропних речовин їх аналогів і прекурсорів».

Кошти, здобуті від незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів, — це гроші, які були одержані внаслідок вчинення дій, що є складовими незаконного обігу наркотиків.

Якщо поряд із використанням коштів, здобутих від незаконного обігу наркотичних засобів, особа використовує кошти, здобуті внаслідок вчинен­ня інших злочинів, такі дії підлягають кваліфікації за сукупністю злочинів за статтями 306 та 209 КК.

3. Об'єктивна сторона злочину передбачає чотири види альтернативних дій: 1) розміщення коштів, здобутих від незаконного обігу наркотичних за­собів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів, у банках, на підприємствах, в установах або організаціях та їх підрозділах незалежно від форми власності; 2) використання таких коштів для придбання об'єктів, майна, що підлягають приватизації; 3) використання зазначених коштів для придбання обладнання для виробничих чи інших потреб; 4) використання таких доходів (коштів і майна) з метою продовження незаконного обігу нар­котичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів.

4. Розміщення коштів, здобутих від незаконного обігу наркотичних за­собів, у банках, на підприємствах, в установах або організаціях та їх під­розділах — -це відкриття від імені фізичної чи юридичної особи рахунку в банку і внесення на нього зазначених коштів, доповнення рахунку в банку чи в його підрозділі «наркогрошима», придбання за ці кошті акцій та інших цінних паперів, інвестування за рахунок зазначених коштів будь-яких про­ектів, внесення «наркогрошей» у фонди підприємств, установ чи організацій, у благодійні фонди, як застави, а також вчинення будь-яких інших дій з «наркогрошима», пов'язаних з їх легалізацією шляхом передачі від «нар-кобізнесу» в легальні структури.

Кошти — це гроші у національній або іноземній валюті чи їх еквівалент. Банк — це юридична особа, яка має виключне право на підставі ліцензії Національного банку України здійснювати у сукупності такі операції: залу­чення до вкладів грошових коштів фізичних і юридичних осіб та розміщен­ня зазначених коштів від свого імені, на власних умовах та на власний ризик, відкриття і ведення банківських рахунків фізичних та юридичних осіб.

Підрозділ банку — це структурна одиниця банку, що не має статусу юри­дичної особи і виконує функції, визначені банком.

Підприємством визнається самостійний господарюючий суб'єкт, який має права юридичної особи та здійснює виробничу, науково-дослідницьку і ко­мерційну діяльність з метою одержання відповідного прибутку (доходу).

Установи — це будь-які суб'єкти підприємницької діяльності, що є юридич­ними особами (підприємства, організації, компанії, фірми, установи тощо).

Установою є також організація, створена однією або кількома особами (засновниками), які не беруть участі в управлінні нею, шляхом об'єднання (виділення) їхнього майна для досягнення мети, визначеної засновниками, за рахунок цього майна.

Підрозділ підприємств, установ чи організацій — це дільниця суб'єкта гос­подарювання, яка самостійно виконує послуги і роботи даного підприємства, установи чи організації.

5. Використання коштів, здобутих від незаконного обігу наркотичних за­собів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів для придбання об'єктів, майна, що підлягають приватизації, — це друга альтернативна дія об'єктивної сторони цього злочину.

Об'єкти, майно, що підлягають приватизації, визначаються законами Ук­раїни «Про приватизацію державного майна» від 4 березня 1992 р. (напри­клад, майно підприємств, цехів, виробництв, дільниць, інших підрозділів, які є єдиними (цілісними) майновими комплексами, якщо в разі їх виділення у самостійні підприємства не порушується технологічна єдність виробництва з основної спеціалізації підприємства, з структури якого вони виділяються);

«Про приватизацію невеликих державних підприємств (малої привати­зації)» від 6 березня 1992 р. (наприклад, окреме індивідуально визначене майно, об'єкти незавершеного будівництва та законсервовані об'єкти); «Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі» від 10 липня 1996 р. та іншими нормативними актами.

Придбання за «наркогроші» об'єктів та майна, що підлягають привати­зації, може бути здійснене шляхом купівлі об'єктів приватизації на аукціоні, за конкурсом; купівлі акцій (часток, паїв), що належать державі у госпо­дарських товариствах, на аукціоні, за конкурсом, на фондових біржах та іншими способами, що передбачені законодавством; купівлі на конкурсній основі цілісного майнового комплексу державного підприємства, що прива­тизується, або контрольного пакета акцій акціонерного товариства тощо.

6. Використання коштів, здобутих від незаконного обігу наркотичних за­собів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів, для придбання об­ладнання для виробничих чи інших потреб — це купівля чи інше сплатне . придбання інструментального оснащення, шаблонів, стендів, оправки, форм, штампів, пристроїв для регулювання, контрольно-випробувального облад­нання, іншого обладнання та їх компонентів, спеціально призначених або модифікованих для розробки або для однієї чи більше стадій виробництва;

для задоволення потреб, які виникають у зв'язку з діяльністю, пов'язаною з випуском продукції, яка включає всі стадії технологічного процесу, або з ре­алізацією продукції цього виробництва, а також для задоволення госпо­дарських, культурних та побутових потреб.

7. Використання доходів (коштів і майна), здобутих від незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів, з метою продовження незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів — це фінансування діяльності, що про­довжує незаконний обіг зазначених речовин чи надання для цього певного майна. Такі дії можуть бути пов'язані з фінансуванням незаконного культи­вування наркотиковмісних рослин (наприклад, маку чи конопель), вироб­ництва, виготовлення, перевезення, зберігання наркотиків, утримання нар-копритонів для вживання зазначених засобів за ці кошти, з наданням для незаконного обігу наркотичних засобів приміщень, транспорту, іншого май­на, придбаних повністю або частково на «наркогроші», тощо.

8. Злочин вважається закінченим з моменту виконання хоча б однієї з дій, які становлять об'єктивну сторону даного злочину.

9. Суб'єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом. Мо­тивами цього злочину може бути прагнення особи легалізувати «нарког­роші» або майно, придбане за такі гроші, корисливі мотиви тощо. Для пер­ших трьох видів альтернативних дій цілі можуть бути різними, але для чет­вертого виду — використання «наркогрошей» та майна обов'язковою є мета:

продовження незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речо­вин, їх аналогів чи прекурсорів.

10. Суб'єкт злочину — загальний; особа, яка досягла 16-річного віку. Та­ким суб'єктом може бути не тільки особа, яка безпосередньо розміщує чи використовує «наркогроші» або придбає майно за такі гроші, а й особа, яка використовує для цього інших осіб, які не усвідомлюють, що допомагають відмивати брудні «наркогроші». Якщо суб'єктом є службова особа, яка для вчинення зазначених дій використовує свою владу чи службове становище, вона підлягає відповідальності за сукупністю злочинів, а саме: за стаття­ми 306, 364 чи 365 КК.

11. Обтяжуючими обставинами цього злочину (ч. 2) є: вчинення дій, пе­редбачених частиною першою цієї статті, 1) повторно або 2) за попередньою змовою групою осіб, або 3) у великих розмірах.

12. Частина 2 ст. 306 КК передбачає повторність тотожних злочинів, пе­редбачених ч. 1 цієї статті (про загальні ознаки повторності злочинів див. коментар до ст. 32 КК). Повторними слід вважати і такі дії особи, яка вчи­няє різні дії, передбачені частинами 1 чи 2 ст. 306 КК, використовуючи до­ходи (кошти чи майно), здобуті від однієї незаконної операції з наркотика­ми (наприклад, розміщує одну частину «наркогрошей» в банку і організує іншою частиною «наркогрошей» продовження незаконного обігу наркотич­них засобів).

13. Злочин, передбачений ст. 306 КК, вважається вчиненим за поперед­ньою змовою групою осіб у випадку, якщо будь-які дії, передбачені ч. 1 ст. 306 КК, вчинили два або більше суб'єкти цього злочину як співвиконавці або з розподілом ролей, які до початку виконання об'єктивної сторони цьо­го злочину домовилися між собою про спільне його вчинення.

Докладніше про ознаки вчинення злочину за попередньою змовою гру­пою осіб див. коментар до ч. 2 ст. 28 КК.

14. Під діями, передбаченими ч. 1 ст. 306 КК, вчиненими у великих розмірах, слід розуміти розміщення чи використання «наркогрошей» у спосіб, передбачений ч. 1 ст. 306 КК, якщо сума цих коштів становить двісті та більше неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

< Попередня   Наступна >