Головна Науково-практичні коментарі Кримінальний кодекс Особлива частина Розділ ХІІІ (ст.305-327) Стаття 324. Схиляння неповнолітніх до вживання одурманюючих засобів

Стаття 324. Схиляння неповнолітніх до вживання одурманюючих засобів

Особлива частина - Розділ ХІІІ (ст.305-327)
155

Стаття 324. Схиляння неповнолітніх до вживання одурманюючих засобів

Схиляння неповнолітніх до вживання одурманюючих засобів, що не є наркотичними або психотропними чи їх аналогами, — карається обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

 

1. Суспільна небезпечність схиляння неповнолітніх до вживання одурма­нюючих засобів полягає у зневажливому ставленні дорослих до здоров'я підростаючого покоління. Воно виявляється у втягненні підлітків до зло­вживання згаданими засобами з подальшими шкідливими для суспільства наслідками.

2. Предметом злочину є одурманюючі речовини, які не є наркотичними або психотропними або їх аналогами. Визначення цих засобів див. коментар до п. 2 ст. 322 КК.

Потерпілими від цього злочину є неповнолітні особи, тобто такі, що не досягли 18 років.

3. Об'єктивна сторона цього злочину виявляється у схилянні неповно­літніх до вживання одурманюючих засобів. Зміст схиляння є аналогічним змісту схиляння при вчиненні злочину, передбаченого ст. 315 КК (див. ко­ментар до цієї статті).

Застосування до неповнолітнього насильства (заподіяння тілесних ушко­джень, катування тощо) з метою примусити його до вживання одурманю­ючих засобів утворює сукупність злочинів, передбачених статтями 324 та 121, 122, 125, 127 КК.

Якщо при вчиненні цього злочину неповнолітнього схиляють до вживан­ня також наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або пре­курсорів, скоєне також утворює сукупність із відповідними злочинами (статті 307, 309, 311, 315 КК тощо).

4. Злочин вважається закінченим з початку здійснення дій, спрямованих на те, щоб збудити в іншої особи бажання вжити одурманюючі засоби. При цьому в

ідповідальність за даний злочин настає незалежно від наслідків схи­ляння, тобто від того, вжила неповнолітня особа одурманюючий засіб чи відмовилася це зробити.

5. Суб'єктивна сторона характеризується прямим умислом і наявністю мети — викликати у конкретної особи бажання вживати одурманюючі засо­би, що не є наркотичними або психотропними чи їх аналогами.

6. Суб'єктом цього злочину може бути будь-яка особа, яка досягла 16-річного віку. У випадку, коли вчинення таких дій здійснюється службо­вою особою із використанням службового становища, вчинене належить кваліфікувати за сукупністю із відповідним злочином у сфері службової діяльності.

 

< Попередня   Наступна >