Головна Науково-практичні коментарі Кримінальний кодекс Особлива частина Розділ ХІІ (ст.293-304) Стаття 295. Заклики до вчинення дій, що загрожують громадському порядку

Стаття 295. Заклики до вчинення дій, що загрожують громадському порядку

Особлива частина - Розділ ХІІ (ст.293-304)
160

Стаття 295. Заклики до вчинення дій, що загрожують громадському порядку

Публічні заклики до погромів, підпалів, знищення майна, захоплення будівель чи споруд, насильницького виселення громадян, що загрожують громадському порядку, а також розповсюдження, виготовлення чи зберігання з метою розповсюдження матеріалів такого змісту — караються штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів до­ходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

 

1. Суспільна небезпечність публічних закликів до вчинення названих у диспозиції цієї статті дій полягає в тому, що вони загрожують громадсько­му порядку, тобто тим суспільним відносинам, що забезпечують нормальні умови діяльності підприємств, організацій, установ і спокою окремих грома­дян. Вони ускладнюють роботу органів управління, порушують нормальний режим роботи підприємств, установ, організацій, створють атмосферу триво­ги і навіть страху у значної кількості людей за себе, своїх близьких, свої по­мешкання та інше майно.

2. Об'єктивна сторона цього злочину полягає у вчиненні однієї з трьох дій: а) публічних закликів до погромів, підпалів, знищення майна, захоплен­ня будівель чи споруд; б) публічних закликів до насильницького виселення громадян, що загрожують громадському порядку; в) розповсюдженні, виго­товленні чи зберіганні з метою розповсюдження матеріалів такого змісту.

Поняття публічні заклики означає усне чи письмове звертання або виступ перед певною аудиторією, а також невизначеною кількістю людей на мітин­гах, зборах, по радіо, телебаченню, в яких мають місце заклики до людей вирішувати ту чи іншу проблему економічного, політичного, екологічного, соціального характеру або виразити своє незадоволення шляхом вчинення погромів, підпалів, знищення майна, захоплення будівель чи споруд, насиль­

ницького виселення громадян із займаних ними помешкань або певної місцевості. Про зміст понять погроми, підпали, знищення майна, захоплен­ня будівель чи споруд, насильницьке виселення громадян див. коментар до ст. 294 КК. Під виготовленням матеріалів, які містять заклики до вчинення названих дій, слід визнавати як безпосереднє авторське їх створення, так і технічне їх виготовлення (друкування, виготовлення ксерокопій, фотомон-тажної або аудіо- чи відеопродукції). Розповсюдження матеріалів, що містять такі заклики, полягає в безпосередній передачі чи доведенні будь-яким спо­собом їх змісту до відома інших осіб.

Зберігання означає знаходження таких матеріалів безпосередньо у винної особи, в її помешканні, автомобілі, за місцем роботи або в будь-яких інших спеціально вибраних місцях з метою їх подальшого розповсюдження.

Злочин визнається закінченим з моменту вчинення будь-якої з названих у диспозиції ст. 295 КК дії.

3. Суб'єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом. Осо­ба усвідомлює суспільне небезпечний характер і публічність своїх закликів до вчинення названих дій, що загрожують громадському порядку, передба­чає, що вони можуть призвести до вчинення цих дій, і бажає їх вчинення. При виготовленні та зберіганні зазначених матеріалів обов'язкова наявність мети їх розповсюдження.

4. Суб'єкт злочину — будь-яка особа, яка досягла 16-річного віку.

 

< Попередня   Наступна >