Головна Науково-практичні коментарі Кримінальний кодекс Особлива частина Розділ ІХ (ст.255-270) Стаття 268. Незаконне ввезення на територію України відходів і вторинної сировини

Стаття 268. Незаконне ввезення на територію України відходів і вторинної сировини

Особлива частина - Розділ ІХ (ст.255-270)
180

Стаття 268. Незаконне ввезення на територію України відходів і вторинної сировини

1. Ввезення на територію України чи транзит через її територію відходів або вторинної сировини без належного дозволу — караються штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів гро­мадян або обмеженням волі на строк до трьох років. 2. Ввезення на територію України чи транзит через її територію речо­вин або матеріалів, що належать до категорії небезпечних відходів, які за­бороняються до ввезення, — караються штрафом від п'ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до трьох років.

 

1. Суспільна небезпечність незаконного ввезення на територію України відходів і вторинної сировини полягає в тому, що ці дії можуть призвести до погіршення довкілля, захворювання людей, заподіяння майнової шкоди тощо.

2. Предметом злочину є відходи і вторинна сировина (ч. 1 ст. 268 КК) та речовини або матеріали, що належать до категорії небезпечних відходів, які забороняються до ввезення (ч. 2 ст. 268 КК).

3. Відходи — це будь-які речовини, матеріали і предмети, що утворюють­ся у процесі людської діяльності і не мають подальшого використання за місцем утворення чи виявлення та яких їх власник повинен позбутися шля­хом утилізації чи видалення (абз. 2 ст. 1 Закону України «Про відходи» від 5 березня 1998 р. № 187/98-ВР (ОВУ. - 1998. - № 13. - С. 23); із зміна­ми, внесеними згідно із Законом України «Про внесення змін до деяких за­конодавчих актів України щодо відходів» від 7 березня 2002 р. № 3073-ІП (ОВУ. - 2002. - № 15. - Ст. 791).

4. Вторинна сировина — це залишки сировини, матеріалів та напівфабри­катів, які утворюються у процесі виробництва, або залишки предметів спо­живання і їх тари, придатні для подальшого використання.

yle="text-align: justify;">5. Небезпечні відходи — це відходи, що мають фізичні, хімічні, біологічні чи інші небезпечні властивості, які створюють або можуть створити значну небезпеку для навколишнього природного середовища і здоров'я людини та які потребують спеціальних методів і засобів поводження з ними (абз. З ст. 1 Закону України «Про відходи»).

6. Порядок ввезення в Україну окремих видів відходів установлюється Кабінетом Міністрів України (ст. 36 Закону України «Про відходи»).

7. Ввезення на територію України чи транзит через її територію відходів можливі лише у разі надання дозволу Мінекоресурсів (ст. 23 Закону України «Про відходи»).

8. На територію України забороняється ввезення, небезпечних відходів з метою їх зберігання чи захоронення (ст. 36 Закону України «Про відходи»),

9. Згідно зі ст. 18 Закону України «Про відходи» перелік небезпечних відходів, які забороняються до ввезення, затверджується Кабінетом Мі­ністрів України. Цей перелік затверджений Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних відходів та їх утилізацією, видаленням і Жовто­го та Зеленого переліків відходів» від 13 липня 2000 р. № 1120.

10. Об'єктивна сторона злочину полягає у ввезенні на територію України чи транзиті через її територію: а) відходів або вторинної сировини без на­лежного дозволу (ч. 1 ст. 268 КК) або 6) речовин чи матеріалів, що нале­жать до категорії небезпечних відходів, які забороняються до ввезення (ч. 2 ст. 268 КК).

11. Ввезення на територію України предмета — це його переміщення че­рез кордон України.

12. Транзит відходів — це безперервне перевезення відходів від одного кордону національної території до іншого без зберігання, за винятком зберігання, обумовленого технологічним процесом перевезення відходів.

13. Злочин вважається закінченим з моменту перетинання вантажу з відходами або вторинною сировиною кордону України.

14. Суб'єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом.

15. Суб'єкт злочину — будь-яка особа, якій виповнилося 16 років.

 

< Попередня   Наступна >