Розділ VI ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ВЛАСНОСТІ

Особлива частина - Розділ VI (ст.185-198)
47

Розділ VI

ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ВЛАСНОСТІ

 

1. Розділ VI містить злочини, родовим об'єктом яких є охоронювані кримінальним законом суспільні відносини власності як частина еко­номічних відносин, як основа економічної системи держави.

Юридичним вираженням відносин власності є право власності, яке відповідно до п. 1 ч. 2 Закону України «Про власність» від 7 лютого 1991 р. (ЗУ. — Т. 1 — К., 1996. — С. 173) являє собою врегульовані законом суспільні відносини щодо володіння, користування і розпорядження майном. Цей за­кон виділяє приватну, комунальну, державну форми власності. Відповідно до цього суб'єктами права власності є фізичні особи (громадяни України, іно­земці, особи без громадянства), юридичні особи (господарчі, акціонерні това­риства, професійні спілки, громадські, релігійні об'єднання тощо), держава, яким злочинами проти власності спричиняється матеріальна шкода.

Стаття 13 Конституції України проголошує рівність цих суб'єктів права власності перед законом і рівне забезпечення захисту їх прав державою.

2. Крім родового об'єкта, який об'єднує злочини, що передбачені в розділі VI, загальною їх ознакою є предмет — приватне, комунальне, дер­жавне майно, що характеризується сукупністю певних ознак. Такими озна­ками є: 1) юридична — право на майно належить певному власнику на за­конній підставі, для суб'єкта злочину воно є чужим; 2) економічна — майно має певну вартість, що вимірюється вкладеною в нього працею людини;

3) фізична — майно — це предмети матеріального світу, які можна вилучи­ти, привласнити, спожити, пошкодити, знищити тощо.

Певні додаткові ознаки має предмет злочинів, передбачених стаття­ми 192—198 КК (див. коментар до цих статей).

Предметом злочинів проти власності можуть бути також гроші, цінні па­пери, документи, які є еквівалентом вартості.

3. Не є предметом злочинів проти власності природні об'єкти (ліс на ко­рені, звір у лісі тощо), посягання на які відносяться до злочинів проти довкілля (див. коментар до розділу VIII «Злочини проти довкілля»). Ці предмети стають предметом злочинів проти власності, якщо вони вже раніше (до заволодіння ними чи знищення їх) були вилучені з природного стану.

Не є предметом злочинів проти власності вогнепальна зброя (крім глад-коствольної мисливської зброї, бойових припасів до неї, пневматичних руш­ниць, газових і сигнальних пістолетів та деяких інших засобів, які не містять в собі вибухових речовин); вибухові речовини; радіоактивні матеріали; нар­котичні засоби; психотропні речовини; військове майно та інші, які на підставі особливо небезпечних своїх властивостей передбачені законом як предмети злочинів проти громадської безпеки, народного здоров'я, військо­вих злочинів та ін. (див., наприклад, коментар до статей 262—267, 312, 410 КК та ін.).

У деяких злочинах проти власності як предмет поруч із майном є право на майно, а також дії майнового характеру (див. коментар до ста­тей 189, 190 КК).

 

Наступна >