Стаття 195. Погроза знищення майна

Особлива частина - Розділ VI (ст.185-198)
92

Стаття 195. Погроза знищення майна

Погроза знищення чужого майна шляхом підпалу, вибуху або іншим загальнонебезпечним способом, якщо були реальні підстави побоюватися здійснення цієї погрози, — карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів до­ходів громадян або виправними роботами на строк до одного року, або арештом на строк до шести місяців.

 

1. Безпосередній об'єкт злочину — відносини власності. Додатковий об'єкт — особиста безпека людини.

2. Об'єктивна сторона цього злочину полягає у погрозі знищення чужо­го майна шляхом підпалу, вибуху або іншим загальнонебезпечним способом, якщо були реальні підстави побоюватися здійснення цієї погрози. Щодо по­няття погрози і поняття знищення чужого майна шляхом підпалу, вибуху або іншим загальнонебезпечним способом (див. коментар до статей 129 і 194 КК). За об'єктивними ознаками погроза повинна бути такою (її інтен­сивність, обставини дій особи, що загрожує, засоби загрози, особистість вин­ного, серйозність його намірів та ін.), щоб були реальні підстави побоюва­тися з боку особи, якій адресована погроза, здійснення такої загрози.

Цей злочин з усіченим складом і вважається закінченим з моменту здійснення погрози, за наявності реальних підстав побоюватися її виконан­ня. Якщо після погрози майно знищене, вчинене слід кваліфікувати за ч. 2 ст. 194 КК.

3. Суб'єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом. Мо­тиви і мета погрози можуть бути різними — помста, ненависть, нездорова конкуренція тощо. Якщо погроза здійснюється з хуліганських мотивів у процесі вчинення хуліганських дій, вчинене охоплюється ст. 296 КК (хуліганство) і додаткової кваліфікації за ст. 195 КК не потребує. Погроза знищення майна, поєднана із вимаганням, тобто вимогою передачі чужого майна або права на майно або вчиненн

я будь-яких дій майнового характе­ру на користь винного, кваліфікується за ст. 189 КК як вимагання.

4. Суб'єкт злочину — загальний, будь-яка особа, яка досягла 16-ти років.

 

< Попередня   Наступна >