Стаття 167. Зловживання опікунськими правами

Особлива частина - Розділ V (ст.157-184)
112

Стаття 167. Зловживання опікунськими правами

Використання опіки чи піклування з корисливою метою на шкоду підопічному (зайняття житлової площі, використання майна тощо) — карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів до­ходів громадян або виправними роботами на строк до двох років.

 

1. Суспільна небезпечність даного злочину полягає в тому, що зловжи­вання опікунськими правами і залишення підопічних дітей без нагляду або без допомоги грубо порушує права неповнолітніх і суперечить Конституції України та принципам сімейного законодавства.

2. Безпосереднім об'єктом злочину є майнові права та інтереси осіб, відносно яких встановлені опіка чи піклування. Поняття опіки і піклування див. в коментарі до ст. 166 КК.

3. Об'єктивна сторона злочину полягає у використанні опіки або піклу­вання на шкоду підопічному. Це, наприклад, зайняття житлової площі, ви­користання його майна, привласнення речей, розтрата цінностей підопічно­го, а також порушення майнових прав потерпілого внаслідок укладання не­вигідних для нього договорів.

4. Суб'єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом, при­чому використання опіки чи піклування на шкоду підопічному потребує встановлення корисливої мети, тобто прагнення винного мати вигоду май­нового характеру за рахунок потерпілого. При цьому реальне отримання та-кої вигоди для складу даного злочину не є обов'язковим.

5. Суб'єкт злочину, що розглядається, є спеціальний. Ним визнається особа, призначена у встановленому законом порядку опікуном або піклу­вальником.

 

< Попередня  
468--168----.html">Наступна >