Головна Науково-практичні коментарі Кримінальний кодекс Особлива частина Розділ IV (ст.152-156) Стаття 153. Насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом

Стаття 153. Насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом

Особлива частина - Розділ IV (ст.152-156)
175

Стаття 153. Насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом

1. Задоволення статевої пристрасті неприродним способом із застосу­ванням фізичного насильства, погрози його застосування або з викорис­танням безпорадного стану потерпілої особи — карається позбавленням волі на строк до п'яти років. 2. Те саме діяння, вчинене повторно або групою осіб, або особою, яка раніше вчинила будь-який із злочинів, передбачених статтями 152 або 154 цього Кодексу, а також вчинене щодо неповнолітньої чи не­повнолітнього, — карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років. 3. Те саме діяння, вчинене щодо малолітньої чи малолітнього, якщо во­но спричинило особливо тяжкі наслідки, — карається позбавленням волі па строк від восьми до дванадцяти років.

 

1. Суспільна небезпечність цього злочину полягає в тому, що він знахо­диться у протиріччі із загальноприйнятим природним укладом статевих відносин, супроводжується моральною зневажливістю, поєднаною із насиль­ством або використанням безпорадного стану людини, здатний спричинити шкоду здоров'ю потерпілої особи, глибоку психічну травму.

2. Потерпілим від злочину може бути особа як жіночої, так і чоловічої статі.

3. З об'єктивної сторони задоволення статевої пристрасті неприродним способом може бути у виді: 1) неприродного статевого зв'язку чоловіка із жінкою (зв'язок шляхом рег 05 або рег опит); 2) мужолозтва, орогенітально-го контакту чоловіка з чоловіком (рег ок)', 3) лесбіянства; 4) інших дій, спря­мованих на задоволення статевої пристрасті (наприклад, примушування по­терпілої особи до мастурбації репіз'о).

Зазначені статеві зв'язки або інші дії, спрямовані на задоволення статевої пристрасті, повинні супроводжуватися фізичним насильством або погрозою застосування такого насильства чи викорис

танням безпорадного стану по­терпілої особи. Отже, суспільне небезпечне діяння, що скоюється винною особою, складається принаймні з двох дій (складне діяння). Перша — обов'язкова дія для об'єктивної сторони злочину — це задоволення статевої пристрасті неприродним способом; друга — допоміжна, необхідна для вчи­нення першої, — фізичне або психічне насильство або використання безпо­радного стану потерпілої особи (можливі випадки поєднання цих дій, коли, наприклад, винна особа від погроз переходить до фізичного насильства).

4. За конструкцією об'єктивної сторони склад злочину, що комен­тується, є формальним, а тому він вважається закінченим з моменту почат­ку здійснення певних дій сексуального характеру, спрямованих на задово­лення статевої пристрасті неприродним способом. Тому лише застосування, наприклад, фізичного насильства, спрямованого на задоволення статевої пристрасті, за відсутності початку здійснення дій сексуального характеру з причин, що не залежали від волі винної особи, треба кваліфікувати як не-закінчений замах на вчинення злочину (ч. З ст. 15 та відповідна частина ст. 153 КК).

5. Фізичне насильство — див. п. 6 коментарю до ст. 152 КК.

6. Погроза застосування фізичного насильства — див. п. 7 коментарю до ст. 152 КК.

7. Використання безпорадного стану потерпілої особи — див. п. 8 комен­тарю до ст. 152 КК.

8. З суб'єктивної сторони злочин здійснюється з прямим умислом та з ме­тою задоволення статевої пристрасті неприродним способом. Мотиви вчи­нення злочину необов'язково повинні мати сексуальну мотивацію. Злочин може бути вчинений із помсти чи з хуліганських спонукань. Тому мотиви, як і віддалені цілі (наприклад, таким чином примусити потерпілу особу да­ти згоду на подальші добровільні природні статеві зв'язки) не є ознаками складу злочину.

9. Суб'єктом злочину може бути особа як чоловічої, так і жіночої статі, якій виповнилося 14 років. При здійсненні певних дій сексуального харак­теру безпосереднім фізичним виконавцем може бути лише особа чоловічої статі (при мужолозтві) або жіночої статі (при лесбіянстві), Співвиконавцем цього злочину може бути будь-яка особа, незалежно від виду обов'язкової дії сексуального характеру.

10. Для застосування ч. 2 ст. 153 КК достатньо встановити хоча б одну з таких обтяжуючих обставин: 1) вчинення даного злочину повторно;

2) здійснення злочину групою осіб; 3) здійснення злочину особою, яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених статтями 152 або 154 КК;

4) здійснення злочину щодо неповнолітньої чи неповнолітнього.

11. Повторним є насильницьке задоволення статевої пристрасті непри­родним способом, якщо йому передувало здійснення такого ж злочину. Для визнання злочину повторним не має значення, чи була особа засуджена за раніше вчинене насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом, чи були обидва злочини закінченими і чи є особа їх безпосереднім фізичним виконавцем, співвиконавцем або іншим співучасником. Ознака повторності виключається, якщо за раніше вчинене насильницьке задово­лення статевої пристрасті неприродним способом судимість була погашена чи знята, або закінчилися строки давності, вказані в статтях 49, 80, 106 КК. Якщо за раніше вчинений злочин особа ще не була засуджена, то здійснен­ня вдруге такого ж злочину потребує кваліфікації обох злочинів лише за ч. 2 ст. 153 КК, якщо ці злочини були закінченими і були відсутні інші обтяжу­ючі обставини.

Дії особи, яка вчинила насильницьке задоволення статевої пристрасті не­природним способом і через значний проміжок часу вдруге вчинила замах на цей злочин щодо тієї чи іншої потерпілої особи, слід кваліфікувати за су­купністю злочинів, передбачених ч. 1 ст. 153 КК та частинами 1 або 2 ст. 15 і ч. 2 ст. 153 КК за ознакою повторності.

12. Здійснення злочину групою осіб — див. п; 16 коментарю до ст. 152 КК.

13. Здійснення злочину особою, яка раніше вчинила будь-який із злочинів, передбачених статтями 152 або 154 КК. Це спеціальний вид повторності щодо повторності, ознаки якої розглядалися в п. 11 коментарю до цієї статті. Особливість її в тому, що дії винного за вчинення злочинів, передбачених статтями 152 або 154 КК, потребують самостійної кваліфікації, якщо особа за раніше вчинене зґвалтування або примушування до вступу в статевий зв'язок не була засуджена. Вчинене нею потребує кваліфікації за сукупністю злочинів за відповідною частиною ст. 152 або ст. 154 та за ч. 2 ст. 153 КК.

14. Не можуть кваліфікуватися за ознакою повторності випадки, коли осо­ба одночасно із насильницьким задоволенням статевої пристрасті неприрод­ним способом здійснює зґвалтування щодо цієї ж потерпілої особи. Такі ви­падки кваліфікуються за сукупністю цих злочинів, але за іншими ознаками.

15. Якщо суб'єкт, діючи з єдиним умислом, без значної перерви у часі вчинив два або більше акти насильницького задоволення статевої пристрасті неприродним способом з однією і тією Ж потерпілою особою, то його дії

потрібно розглядати як продовжуваний злочин і кваліфікувати за ч. 1 ст. 153 КК.

16. Вчинення злочину щодо неповнолітньої (неповнолітнього) — див. п. 17 коментарю до ст. 152 КК.

17. Для застосування ч. З ст. 153 КК необхідно встановити такі кваліфіку­ючі обставини: 1) вчинення злочину щодо малолітньої чи малолітнього;

2) спричинення особливо тяжких наслідків. Подібні ознаки зазначені в ч. 4 ст. 152 КК. Про їх зміст див. пункти 19 та 20 коментарю до ст. 152 КК.

 

< Попередня   Наступна >