Головна Науково-практичні коментарі Кримінальний кодекс Особлива частина Розділ ІІ (ст.115-145) Стаття 117. Умисне вбивство матір'ю своєї новонародженої дитини

Стаття 117. Умисне вбивство матір'ю своєї новонародженої дитини

Особлива частина - Розділ ІІ (ст.115-145)
146

Стаття 117. Умисне вбивство матір'ю своєї новонародженої дитини

Умисне вбивство матір'ю своєї новонародженої дитини під час пологів або відразу після пологів — карається обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

 

1. Стаття 117 пом'якшує відповідальність не за всяке вбивство матір'ю своєї дитини, а лише за вбивство дитини під час пологів або відразу після по­логів. Основною причиною визнання злочину, що розглядається, вбивством за пом'якшуючих обставин є особливий психічний і фізичний стан жінки в період пологів або відразу після них, який послаблює її спроможність керу­вати своїми діями.

2. Об'єктивна сторона характеризується: 1) діянням (дією або бездіяльністю) спрямованим на позбавлення життя матір'ю своєї новонаро­дженої дитини; 2) наслідками у виді смерті новонародженої дитини; 3) при­чинним зв'язком між зазначеним діянням та наслідком; 4) часом вчинення злочину.

3. Склад злочину, що розглядається, може мати місце лише в разі вбив­ства матір'ю своєї новонародженої дитини. Посягання на плід після почат­ку пологового процесу є посяганням на життя новонародженої людини. Внутрішньоутробне знищення плоду до початку пологового процесу може розглядатися лише як переривання вагітності. Жінка, яка здійснила перери­вання своєї вагітності, за чинним кримінальним законодавством відповідальності не несе.

4. Вказівкою на вчинення вбивства новонародженої дитини під час пологів або відразу після пологів законодавець обмежує вчинення даного злочину певним проміжком часу, який є нетривалим і визначається в кожному кон­кретному випадку. Вбивство матір'ю своєї дитини через такий час після по­логів, коли вже не можна говорити про особливий стан жінки, яка перенес­ла пологовий процес, не дає підстав для застосування ст. 117 КК.

У таких випадках відповідальність за вбивство настає на загальних підставах.

5. Суб'єктивна сторона злочину, що розглядається, характеризується умисною виною. Момент виникнення умислу вбити новонароджену дитину на кваліфікацію вбивства не впливає. Стаття 117 застосовується і тоді, ко­ли цей умисел виник ще до пологів, а був здійснений в період пологового процесу або відразу після нього. Необережне вбивство матір'ю своєї ново­народженої дитини повинно тягти відповідальність за ст. 119 КК.

6. Суб'єктом злочину, передбаченого ст. 117 КК, може бути осудна осо­ба, яка досягла 14-ти років і є матір'ю потерпілої дитини. Співучасники у вбивстві матір'ю своєї новонародженої дитини несуть відповідальність за ст. 27 і п. 2 ч. 2 ст. 115 КК (за відсутності інших кваліфікуючих ознак), бо ті обставини, на підставі яких пом'якшується відповідальність матері, на них не поширюються.

 

< Попередня   Наступна >