Головна Науково-практичні коментарі Кримінальний кодекс Особлива частина Розділ ІІ (ст.115-145) Стаття 124. Умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень у разі перевищення меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця

Стаття 124. Умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень у разі перевищення меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця

Особлива частина - Розділ ІІ (ст.115-145)
334

Стаття 124. Умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень у разі перевищення меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця

Умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, вчинене у разі пере­вищення меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, не­обхідних для затримання злочинця, — карається громадськими роботами на строк від ста п'ятдесяти до двох­сот сорока годин або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

 

1. Згідно зі ст. 36 КК заподіяння шкоди здоров'ю того, хто посягає, при за­хисті правоохоронюваних інтересів, вчинене у стані необхідної оборони, не тягне за собою кримінальної відповідальності, якщо при цьому не було допу­щено перевищення меж необхідної оборони. Не тягне за собою кримінальної відповідальності й заподіяння шкоди особі, що вчинила злочин, з метою її за­тримання, якщо при цьому не були перевищені необхідні для цього заходи.

2. Умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень у разі перевищення меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для за­тримання злочинця, не виключаючи кримінальної відповідальності, пом'як­шує її.

Так, перебуваючи в стані сп'яніння, К. прийшов на подвір'я до П., де побив ви­лами двері та вікна будинку, ганявся з вилами за П. Рятуючись, П. забіг на сусідське подвір'я, проте К. наздогнав його і почав бити. П. схопив кочергу і уда­рив нею К. по голові, заподіявши йому тяжкі тілесні ушкодження, від яких по­терпілий номер. Як констатував суд, у П. не було необхідності завдавати К. удару металевим предметом в життєво важливий орган, оскільки в момент нападу в ру­ках потерпілого не було яких-небудь предметів, якими він міг би погрожувати П. Дії П. були кваліфіковані як умисне тяжке тілесне ушкодженн

я, вчинене при пере­вищенні меж необхідної оборони (Рад. право. — 1991. — № 5. — С. 80).

3. Об'єктивна сторона злочину характеризується: 1) діями, спрямовани­ми на заподіяння тяжкого тілесного ушкодження; 2) наслідком у виді тяж­кого тілесного ушкодження; 3) причинним зв'язком між зазначеними діями та наслідком; 4) певною обстановкою вчинення злочину.

4. Про поняття тяжкого тілесного ушкодження див. коментар до ст. 121 КК.

5. Про перевищення меж необхідної оборони та заходів, необхідних для за­тримання злочинця, див. коментар до статей 36—38 КК.

6. Злочин, що розглядається, може бути вчинений тільки шляхом актив­них дій.

7. Стаття 124 КК не повинна застосовуватися у випадках заподіяння тяж­кого "тілесного ушкодження за допомогою різних попереджувальних заходів. Винні в таких випадках не перебувають у стані необхідної оборони та не вчи­няють дій, спрямованих на затримання особи, яка вчинила злочин, і, отже, не можуть перевищити межі необхідної оборони чи заходи, необхідні для затри­мання злочинця. Від дії таких пристосувань можуть постраждати не тільки злочинці, а й особи, які випадково опинилися поблизу таких пристосувань.

8. З суб'єктивної сторони злочин, передбачений ст. 124 КК, може бути вчинений лише умисно. Необережне заподіяння тяжких тілесних ушкод­жень у разі перевищення меж необхідної оборони або заходів, необхідних для затримання злочинця, не тягне за собою кримінальної відповідальності.

9. Для кваліфікації злочину за ст. 124 КК заподіяння тяжкого тілесного ушкодження повинне бути вчиненим з метою захисту правоохоронюваних інтересів від суспільне небезпечних посягань або затримання злочинця і до-ставлення його відповідним органам влади. Не може кваліфікуватися за ст. 124 КК заподіяння особі, яка вчинила посягання, тяжкого тілесного уш­кодження з метою помсти — самочинної розправи.

10. Суб'єктом злочину, передбаченого ст. 124 КК, може бути осудна осо­ба, яка досягла 16-ти років. Це може бути особа, яка перебуває у стані не­обхідної оборони, уявної оборони, якщо вона не усвідомлювала і не могла , усвідомлювати помилковості свого припущення, а також особа, яка вчиняє дії щодо затримання злочинця.

11. Заподіяння умисного тяжкого тілесного ушкодження у разі переви­щення меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця, не може кваліфікуватися як умисне тяжке тілес­не ушкодження за обтяжуючих обставин, якщо навіть такі обставини, зазна­чені в законі, містилися в діях винного. Відповідальність у таких випадках повинна наставати за ст. 124 КК. Так, умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого, вчинене у разі перевищення меж не­обхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затриман­ня злочинця, слід кваліфікувати за ст. 124 КК.

12. Тяжке тілесне ушкодження, хоча й заподіяне в стані сильного душев­ного хвилювання, що раптово виникло, але яке виявилося наслідком пере­вищення меж необхідної оборони або заходів, необхідних для затримання злочинця, належить кваліфікувати за ст. 124 КК (див. про це також п. 8 ко­ментарю до ст. 123 КК).

13. Заподіяння у разі перевищення меж необхідної оборони або заходів, необхідних для затримання злочинця, тілесних ушкоджень середньої тяж­кості та легких за КК не є караним.

 

< Попередня   Наступна >