Головна Науково-практичні коментарі Кримінальний кодекс Особлива частина Розділ І (ст.109-114) Стаття 112. Посягання на життя державного чи громадського діяча

Стаття 112. Посягання на життя державного чи громадського діяча

Особлива частина - Розділ І (ст.109-114)
146

Стаття 112. Посягання на життя державного чи громадського діяча

Посягання на життя Президента України, Голови Верховної Ради Ук­раїни, народного депутата України, Прем'єр-міністра України, члена Кабінету Міністрів України, Голови чи судді Конституційного Суду Ук­раїни або Верховного Суду України, або вищих спеціалізованих судів Ук­раїни, Генерального прокурора України, Уповноваженого Верховної Ра­ди України з прав людини, Голови Рахункової палати, Голови Національ­ного банку України, керівника політичної партії, вчинене у зв'язку з їх державною чи громадською діяльністю, — карається позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років або довічним позбавленням волі.

 

1. Як випливає з самої назви ст. 112 КК, безпосереднім основним

об'єктом цього злочину є відносини, що забезпечують нормальну діяльність усіх гілок державної влади (законодавчої, виконавчої, судової), а також політичних партій.

Обов'язковим додатковим об'єктом є життя людини — державного чи громадського діяча.

2. Об'єктивна сторона цього злочину законодавцем визначається як по­сягання на життя державного діяча чи керівника політичної партії.

Під посяганням розуміється вбивство або замах на вбивство. Тому цей злочин вважається закінченим не тільки при настанні смерті зазначених осіб, але й при наявності замаху на злочин, який кваліфікується безпосеред­ньо за ст. 112 КК, без посилання на ст. 15 КК.

Перелік осіб, на життя яких вчинюється посягання, в ст. 112 КК є ви­черпним і поширюватися не може. При цьому потрібно встановити, що по­сягання вчинене у зв'язку з державною або громадською діяльністю по­терпілих.

3. Суб'єктивна сторона цього злочину характеризується прямим умис

лом, при якому суб'єкт усвідомлює, що потерпілим є державний діяч або керівник політичної партії і що посягання здійснюється у зв'язку з його дер­жавною чи громадською діяльністю, для того, щоб перешкодити цій діяль­ності або помститися за її виконання.

Вбивство перелічених осіб на ґрунті особистих взаємовідносин квалі­фікується за статтями про злочини проти життя.

4. Суб'єкт — особа, яка досягла 14-ти років.

 

< Попередня   Наступна >