Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ VI (ст.258-376) Глава 36 (ст.366-376) Стаття 373. Відповідальність правоволодільця за вимогами, що заявляються до користувача

Стаття 373. Відповідальність правоволодільця за вимогами, що заявляються до користувача

Розділ VI (ст.258-376) - Глава 36 (ст.366-376)
194

Стаття 373. Відповідальність правоволодільця за вимогами, що заявляються до користувача

1. Правоволоділець несе субсидіарну відповідальність за вимогами, що заявляють­ся до користувача комерційної концесії у разі невідповідності якості товарів (робіт, по­слуг), які продаються (виконуються, надаються) користувачем. 2. За вимогами, що заявляються до користувача як виробника продукції (товарів) правоволодільця, останній відповідає солідарно з користувачем.

 

1. Поряд з відповідальністю користувача комерційної концесії за неналежну якість про­дукції, що ним продається, стаття встановлює також додаткову (субсидіарну) відповідаль­ність за це правоволодільця, тим самим забезпечуючи підвищений захист прав споживачів. Така відповідальність правоволодільця випливає з права споживачів на відповідність якості товарів (робіт, послуг) користувача якості товарів (робіт, послуг) правоволодільця (див. коментар до ст. 371 ГК).

Вимоги щодо субсидіарної відповідальності правоволодільця пред'являються та задо­вольняються в порядку, встановленому статтею 619 ЦК. Вони базуються на загальних пра­вилах статей 673-679 ЦК про відповідальність продавця за якість товарів (див. також ст. 698-711 ЦК щодо правил роздрібної купівлі-продажу), статті 906 ЦК про відповідаль­ність виконавця за порушення договору про надання послуг та статей 857-860 ЦК про відпо­відальність підрядника за якість виконаних робіт (див. також правила ст. 872 ЦК про відпові­дальність за якість робіт, виконаних за договором побутового підряду).

2. Якщо ж користувач є виробником продукції правоволодільця (виробнича концесія), то споживач має право заявити свої вимоги з приводу її якості як обом сторонам, так і кожній з них. Така відповідальність випливає з установленого статтею 370 ГК обов'язку правоволодільця контролювати якість товарів, що в

иробляються користувачем на підставі договору комерційної концесії. Відповідальність користувача як виробника продукції та її постачаль­ника перед споживачем визначається правилами статей 673-679 ЦК, оскільки відповідно до статті 712 ЦК до договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

 

< Попередня   Наступна >