Стаття 338. Кооперативні банки

Розділ VI (ст.258-376) - Глава 35 (ст.333-365)
87

Стаття 338. Кооперативні банки

1. Кооперативний банк - це банк, створений суб'єктами господарювання, а також ін­шими особами за принципом територіальності на засадах добровільного членства та об'єднання пайових внесків для спільної грошово-кредитної діяльності. Відповідно до закону можуть створюватися місцеві та центральний кооперативні банки. 2. Статутний фонд кооперативного банку поділяється на паї. 3. Кожний учасник кооперативного банку незалежно від його участі (паю) у статутно­му фонді банку має право одного голосу.

 

1. Кооперативний банк створюється в порядку, передбаченому Законом «Про банки і бан­ківську діяльність». Законодавство про кооперацію поширюється на кооперативні банки в частині, що не суперечить зазначеному Закону.

Кооперативні банки створюються за принципом територіальності і поділяються на. місце­ві та центральний кооперативні банки.

Мінімальна кількість учасників місцевого (у межах області) кооперативного банку має бу­ти не менше 50 осіб. У разі зменшення кількості учасників і неспроможності кооперативного банку протягом одного року збільшити їх кількість до мінімальної необхідної кількості діяль­ність такого банку припиняється шляхом зміни організаційно-правової форми або ліквідації.

Учасниками центрального кооперативного банку є місцеві кооперативні банки.

До функцій центрального кооперативного банку, крім загальних функцій, передбачених Законом «Про банки і банківську діяльність», належать централізація та перерозподіл ресур­сів, акумульованих місцевими кооперативними банками, а також здійснення контролю за діяльністю кооперативних банків регіонального рівня.

Органами управління кооперативних банків є загальні збори учасників (пайовиків), спо­стереж

на рада банку та його правління. Органом контролю є ревізійна комісія банку. Органи управління та контролю кооперативного банку створюються та здійснюють свої повнова­ження відповідно до Закону «Про банки і банківську діяльність».

2. Статутний капітал кооперативного банку поділяється на паї. Рівень мінімального роз­міру статутного капіталу кооперативного банку встановлюється Національним банком Ук­раїни відповідно до статті 31 Закону «Про банки і банківську діяльність» (див. коментар до ст. 336 ГК).

3. Кожний учасник кооперативного банку незалежно від розміру своєї участі у капіталі банку (паю) має право одного голосу.

Прибутки або збитки кооперативного банку за результатами фінансового року розподі­ляються між учасниками пропорційно розміру їх паю.

 

< Попередня   Наступна >