Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ VI (ст.258-376) Глава 34 (ст.325-332) Стаття 331. Договір на створення і передачу науково-технічної продукції

Стаття 331. Договір на створення і передачу науково-технічної продукції

Розділ VI (ст.258-376) - Глава 34 (ст.325-332)
162

Стаття 331. Договір на створення і передачу науково-технічної продукції

1. За договором на створення і передачу науково-технічної продукції одна сторона (виконавець) зобов'язується виконати зумовлені завданням другої сторони (замовни­ка) науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи (далі - НДДКР), а замовник зо­бов'язується прийняти виконані роботи (продукцію) і оплатити їх. 2. Предметом договору на передачу науково-технічної продукції може бути моди­фікована науково-технічна продукція. 3. Науково-технічною продукцією є завершені науково-дослідні, проектні, конструк­торські, технологічні роботи та послуги, створення дослідних зразків або партій виро­бів, необхідних для проведення НДДКР згідно з вимогами, погодженими із замовника­ми, що виконуються чи надаються суб'ктами господарювання (науково-дослідними, конструкторськими, проектно-конструкторськими і технологічними установами, орга­нізаціями, а також науково-дослідними і конструкторськими підрозділами підприємств, установ і організацій тощо). 4. Договір може укладатися на виконання усього комплексу робіт від дослідження до впровадження у виробництво науково-технічної продукції, а також на її подальше тех­нічне супроводження (обслуговування). 5. У разі якщо науково-технічна продукція є результатом ініціативних робіт, договір укладається на її передачу, включаючи надання послуг на її впровадження та освоєння. 6. Договори на створення і передачу науково-технічної продукції для державних по­треб та за участі іноземних суб'єктів господарювання укладаються і виконуються в по­рядку, встановленому Кабінетом Міністрів України відповідно до закону.

 

1. Під час здійснення інноваційної діяльності застосовуються різні види господарських договорів, проте основним з них, що забезпечує отримання інноваційного продукту, є до­говір на створення і передачу науково-технічної продукції, відповідно до якого одна с

торона (виконавець) зобов'язується виконати зумовлені завданням другої сторони (замовника) на­уково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи, а замовник зобов'язується прийняти виконані роботи (продукцію) і оплатити їх.

2. Предметом такого договору є науково-технічна продукція, в тому числі її модифікація.

3. У свою чергу, такою продукцією визнаються завершені роботи та/або послуги науко­во-технічного характеру: науково-дослідні, проектні, конструкторські, технологічні, а також створення дослідних зразків або партій виробів, необхідних для проведення науково-дослід­них або дослідно-конструкторських робіт згідно із встановленими вимогами (тобто відповідно до стандартів, будівельних норм і правил та умов договору). Стороною-виконавцем за цим договором може бути суб'єкт господарювання (науково-дослідні, конструкторські, про­ектно-конструкторські і технологічні установи та організації, а в разі наявності відповідних повноважень - також науково-дослідні і конструкторські підрозділи підприємств, установ і організацій).

4. Предметом договору може бути весь комплекс науково-технічних (дослідних) робіт, його частина або навіть уся сукупність робіт, що забезпечують завершений технологічний цикл - від проведення досліджень до впровадження їх результатів (тобто науково-технічної продукції) у виробництво, і навіть подальше технічне супроводження (обслуговування) ви­робництва.

5. Виготовлення науково-технічної продукції може мати місце за ініціативою відповідної організації, що виконує науково-дослідні, проектно-конструкторські та пов'язані з ними ро­боти. Реалізація такої продукції здійснюється на підставі договору про їх передачу, включа­ючи (у разі необхідності) надання послуг на її впровадження та освоєння.

6. Особливості укладення та виконання договорів на створення і передачу науково-тех­нічної продукції для державних потреб та за участі іноземних суб'єктів господарювання встановлюються чинним законодавством, при цьому порядок пов'язаних з цим дій визна­чається Кабінетом Міністрів України відповідно до закону.

 

< Попередня   Наступна >