Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ VI (ст.258-376) Глава 33 (ст.317-324) Стаття 324. Договір підряду на проведення проектних і досліджувальних робіт

Стаття 324. Договір підряду на проведення проектних і досліджувальних робіт

Розділ VI (ст.258-376) - Глава 33 (ст.317-324)
170

Стаття 324. Договір підряду на проведення проектних і досліджувальних робіт

1. За договором підряду на проведення проектних і досліджувальних робіт підряд­ник зобов'язується розробити за завданням замовника проектну документацію або ви­конати обумовлені договором проектні роботи, а також виконати досліджувальні робо­ти, а замовник зобов'язується прийняти і оплатити їх. 2. До відносин, що виникають у процесі виконання проектних та досліджувальних робіт, можуть застосовуватися положення статті 318 цього Кодексу. 3. Підрядник несе відповідальність за недоліки проекту, в тому числі виявлені в про­цесі його реалізації та експлуатації побудованого за даним проектом об'єкта. 4. У разі виявлення недоліків проекту підрядник зобов'язаний безоплатно перероби­ти проект, а також відшкодувати замовнику збитки, спричинені недоліками проекту. 5. Позов про відшкодування замовнику збитків, спричинених недоліками проекту, може бути заявлено протягом десяти років, а якщо збитки замовнику завдано проти­правними діями підрядника, які призвели до руйнувань, аварій, обрушень, - протягом тридцяти років з дня прийняття побудованого об'єкта.

 

1. Будівництву об'єкта має передувати його проектування (включає розробку передпроект-них документів, що обґрунтовують техніко-економічні показники об'єкта будівництва, та про­ектно-кошторисну документацію) і проведення досліджувальних робіт (наприклад щодо до­слідження геологічних, гідрогеологічних умов будівельного майданчика). Проведення подібних робіт зазвичай здійснюється на підставі відповідного договору - підряду на проведення проект­них і досліджувальних робіт. За цим договором підрядник зобов'язується розробити за завдан­ням замовника проектну документацію або виконати обумовлені договором роботи (проектні, досліджувальні), а замовник зобов'язується надати необхідні для виконання таких робіт відомо­сті та/або документацію (дозволи)

, прийняти та оплатити їх.

2. Регулювання відносин, які виникають у процесі виконання проектних та досліджуваль­них робіт, може здійснюватися із застосуванням відповідних положень статті 318 ГК, а та­кож інших нормативно-правових актів, що визначають особливості проведення таких робіт: законів України «Про інвестиційну діяльність» [295], «Про наукову і науково-технічну діяльність» [329], «Про основи містобудування» [351], «Про архітектурну діяльність» [59], «Про планування і забудову територій» [384]; постанов Кабінету Міністрів України «Про за­твердження Порядку проведення архітектурних та містобудівних конкурсів» [244], «Про по­рядок затвердження інвестиційних програм і проектів будівництва та затвердження їх ком­плексної державної експертизи» [398] та ін.

3. На підрядника за цим договором покладається обов'язок відповідальності за недоліки проекту. Якщо останні стосуються питань, що відповідно до частини 1 статті 8 і статті 15 За­кону «Про інвестиційну діяльність» підлягають обов'язковій державній експертизі (санітар­ного та епідеміологічного благополуччя населення, екології, охорони праці, енергозбере­ження, пожежної безпеки, міцності, надійності та необхідної довговічності будинків і спо­руд, архітектурних вимог), то вони зазвичай виявляються у процесі проведення такої експер­тизи, і відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України «Про порядок затвер­дження інвестиційних програм і проектів будівництва та затвердження їх комплексної дер­жавної експертизи» такий проект не може отримати позитивного висновку комплексної державної експертизи, без якого він не повинен затверджуватися та реалізовуватися. Відтак, вчасне усунення підрядником таких недоліків необхідно для реалізації інвестицій і відповід­но для укладення договорів з виконавцями будівельних і пов'язаних з ними робіт.

Виявлені в процесі реалізації проекту та експлуатації побудованого за даним проектом об'єкта недоліки, що не були зафіксовані в процесі проведення комплексної державної екс­пертизи, також підлягають усуненню підрядником.

4. Переробка проекту з метою усунення виявлених недоліків здійснюється підрядником за власний рахунок, що не звільняє його від обов'язку відшкодування замовнику збитків, спричинених недоліками проекту.

5. Тривалість строків позовної давності для подання позову про відшкодування замовни­ку збитків, спричинених недоліками проекту, залежить від ступеня тяжкості негативних на­слідків реалізованого проекту. За загальним правилом строк позовної давності становить де­сять років, а якщо збитки замовнику завдано протиправними діями підрядника, що призвели до руйнувань, аварій, обрушень, - тридцять років.

Перебіг строку позовної давності починається з дня прийняття побудованого об'єкта.

 

< Попередня