Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ VI (ст.258-376) Глава 29 (ст.258-262) Стаття 262. Продукція виробничо-технічного призначення і вироби народного споживання

Стаття 262. Продукція виробничо-технічного призначення і вироби народного споживання

Розділ VI (ст.258-376) - Глава 29 (ст.258-262)
189

Стаття 262. Продукція виробничо-технічного призначення і вироби народного споживання

1. У галузях матеріального виробництва здійснюється виробництво матеріальних благ, призначених як для використання у сфері виробництва в якості засобів вироб­ництва (продукція виробничо-технічного призначення), так і для використання у сфері особистого споживання (вироби народного споживання). 2. У разі якщо продукти виробництва можуть використовуватися як у виробництві, так і для особистого споживання, економічна форма таких продуктів визначається за­лежно від цільового призначення певного продукту виробництва. 3. Обіг продукції виробничо-технічного призначення і обіг виробів народного спожи­вання у сфері господарювання регулюються цим Кодексом та іншими нормативно-пра­вовими актами, прийнятими відповідно до нього, а в частині, не врегульованій цими актами, застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України. 4. Особливості правового регулювання господарської діяльності, пов'язаної з ре­алізацією продукції виробничо-технічного призначення і виробів народного споживан­ня, встановлюються цим Кодексом та іншими нормативно-правовими актами, що йому не суперечать.

1. Однією з загальних умов, що згідно із статтею 258 ГК визначають особливості регулю­вання господарських відносин, є економічна форма результату господарської діяльності. Ре­зультатом економічної діяльності у галузях матеріального виробництва може бути продукт, призначений для використання в якості засобу виробництва у сфері виробництва або для ви­користання у сфері особистого (невиробничого) споживання. Частиною 1 коментованої статті встановлено, що продукти першого роду називаються продукцією виробничо-техніч­ного призначення (продукція ВТП), а другого - виробами народного споживання (ВНС).

2. Частина 2 коментованої статті передбачає випадки, коли за своїми властивостями продукт виробництва може б

ути використаний і як засіб виробництва, і як продукт особистого спожи­вання (наприклад, цукор використовується як сировина та як продукт харчування). У таких ви­падках економічна форма продукта (продукція ВТП чи ВНС) визначається залежно від того цільового призначення, для якого вироблено даний продукт (спрямування у сферу виробництва для використання його як засобу виробництва чи у сферу невиробничих потреб).

3. Згідно з частиною 3 даної статті регулювання обігу продукції ВТП та ВНС у сфері гос­подарювання здійснюється ГК та іншими нормативно-правовими актами, прийнятими від­повідно до нього. Це означає, що ГК є основним законом, який встановлює порядок обігу та­кої продукції у сфері господарювання, і всі інші нормативно-правові акти повинні в цій частині відповідати йому.

Вказаними вище особливостями економічної форми продукту зумовлюються відмінності у правовому регулюванні обігу продукції ВТП і ВНС. Зокрема, частина 2 статті 264 ГК вста­новлює, що законодавством можуть бути передбачені особливості поставки окремих видів продукції ВТП або ВНС, а також особливий порядок здійснення поставки продукції для дер­жавних потреб.

Обіг майна, що опосередковує невиробниче споживання, регулюється Цивільним кодек­сом України. Разом з тим відповідні положення ЦК можуть застосовуватися для регулюван­ня відносин, пов'язаних з обігом продукції у сфері господарювання, однак за умови, що ці відносини не врегульовано ГК або іншими спеціальними актами господарського законодавства. Майнові відносини, пов'язані з обігом матеріальних цінностей, що вибули із сфери матеріального виробництва, регулюються цивільним законодавством.

4. Особливості економічної форми продукта зумовлюють відповідну специфіку економіч­ної діяльності, пов'язаної з реалізацією продукції ВТП та ВНС. Виходячи з цього частина 4 коментованої статті встановлює, що Господарським кодексом та іншими нормативно-право­вими актами можуть передбачатися особливості правового регулювання вказаної діяльності. При цьому інші нормативно-правові акти не можуть суперечити Господарському кодексу.

 

< Попередня