Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ V (ст.216-257) Глава 27 (ст.238-250) Стаття 250. Строки застосування адміністративно-господарських санкцій

Стаття 250. Строки застосування адміністративно-господарських санкцій

Розділ V (ст.216-257) - Глава 27 (ст.238-250)
161

Стаття 250. Строки застосування адміністративно-господарських санкцій

1. Адміністративно-господарські санкції можуть бути застосовані до суб'єкта госпо­дарювання протягом шести місяців з дня виявлення порушення, але не пізніш як через один рік з дня порушення цим суб'єктом встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності, крім випадків, передбачених законом.

 

За загальним принципом правового регулювання суспільних відносин різними галузя­ми законодавства при притягненні до відповідальності за правопорушення застосовуються строки давності. Але у чинних нормативних актах, які встановлюють адміністративно-гос­подарські санкції, такі строки не передбачаються. Так, за Законом України «Про порядок по­гашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фонда­ми» [403] податковий орган має право самостійно визначати суму податкових зобов'язань платників податків у випадках, передбачених цим Законом, не пізніше закінчення 1095-го дня, наступного за останнім днем граничного строку податкової декларації. Але строки на­кладення штрафів за порушення податкового законодавства не встановлені. Це пояс­нюється, напевне, тим, що норми стосовно давності містяться, як правило, у кодифікованих нормативних актах. У зв'язку з цим строки застосування адміністративної відповідальності у господарській сфері цілком виправдано знайшли місце у Кодексі, що коментується.

 

< Попередня