Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ III (ст.133-172) Глава 16 (ст.154-162) Глава 16 ВИКОРИСТАННЯ У ГОСПОДАРСЬКІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ПРАВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

Глава 16 ВИКОРИСТАННЯ У ГОСПОДАРСЬКІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ПРАВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

Розділ III (ст.133-172) - Глава 16 (ст.154-162)
180

Глава 16 ВИКОРИСТАННЯ У ГОСПОДАРСЬКІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ПРАВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

 

Першоджерелом права, в якому застосовується термін «інтелектуальна власність», є Кон­ституція України (ст. 54).

Безпосередньо Господарський кодекс не містить визначення цього терміна. Однак Укра­їна як сторона Конвенції, що засновує Всесвітню організацію інтелектуальної власності [26], визнала дане в ній визначення, згідно з яким у сенсі Конвенції «інтелектуальна власність» містить права, що стосуються: літературних, художніх та наукових творів; художніх вико­нань, фонограм та радіопередач; винаходів у всіх сферах діяльності людини; наукових від­криттів; промислових зразків; торговельних марок, а також комерційних найменувань і по­значень; захисту від недобросовісної конкуренції, а також всі інші права, які є результатом інтелектуальної діяльності в промисловій, науковій, літературній та художній сферах.

З іншого боку, Україна прагне вступити до Світової організації торгівлі, що породжує необхідність дотримання нашою державою Угоди з торговельних аспектів прав інтелекту­альної власності [505], прийнятої цією організацією. Для цілей вказаної Угоди термін «інте­лектуальна власність» означає всі категорії інтелектуальної власності, які є предметом Уго­ди: сукупність об'єктів авторського права і суміжних прав, торговельні марки, географічні зазначення, промислові зразки, винаходи, компонування інтегральних мікросхем та охорона нерозголошуваної інформації.

До аналогічного висновку можна дійти, аналізуючи поняття права інтелектуальної влас­ності, встановлене статтею 418 Цивільного кодексу України.

Згідно з нею право інтелектуальної власності — це право особи на результат інтелектуаль­ної, творчої діяльності або на інший об'єкт права інтелект

уальної власності, визначений ЦК та іншими законами.

Звідси випливає, що у сенсі ЦК термін «інтелектуальна власність» означає належний осо­бі результат інтелектуальної, творчої діяльності або інший об'єкт, віднесений ЦК та іншим законом до інтелектуальної власності.

Узагальнюючи наведене, зазначимо, що термін «інтелектуальна власність» можна розгля­дати в сенсі ГК як множину об'єктів, віднесених законом до інтелектуальної власності, а та­кож права на них, визначені ГК та іншим законом.

 

Наступна >