Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ ІІ (ст.55-131) Глава 10 (ст.93-112) Стаття 106. Ревізійна комісія (ревізор) виробничого кооперативу

Стаття 106. Ревізійна комісія (ревізор) виробничого кооперативу

Розділ II (ст. 55-131) - Глава 10 (ст.93-112)
148

Стаття 106. Ревізійна комісія (ревізор) виробничого кооперативу

1. 3 метою контролю за фінансово-господарською діяльністю виробничого коопера­тиву обирається ревізійна комісія, а в кооперативі, до складу якого входить менше де­сяти членів, - ревізор. 2. Ревізійна комісія (ревізор) обирається загальними зборами з числа членів коопе­ративу відповідно до його статуту. Членами ревізійної комісії (ревізором) не можуть бу­ти члени правління чи спостережної ради виробничого кооперативу. 3. Ревізійна комісія (ревізор) підзвітна загальним зборам членів виробничого коопе­ративу.

 

1. У кожному виробничому кооперативі повинен обиратися контролюючий орган. Норма, що коментується, вказує на те, в яких випадках виробничий кооператив повинен обирати ко­легіальний орган контролю - ревізійну комісію, а в яких одноособовий - ревізора.

Ревізійна комісія створюється у виробничому кооперативі, чисельність членів якого біль­ше десяти, якщо ж кооператив налічує меншу кількість членів, у ньому обирається ревізор.

Основу компетенції ревізійної комісії (ревізора) виробничого кооперативу становить кон­троль за його фінансово-господарською діяльністю. Статутом кооперативу можуть бути пе­редбачені інші питання компетенції ревізійної комісії (ревізора), але ці питання повинні від­повідати основній функції - функції контролю за фінансово-господарською діяльністю, що здійснюється цим органом. До повноважень (функцій) ревізійної комісії (ревізора) відно­сяться: а) перевірка законності та доцільності здійснення фінансових операцій виробничого кооперативу, використання його майна, б) перевірка ведення різного роду звітності та обліку матеріальних цінностей, розрахунків з членами кооперативу тощо.

2. У відповідності з частиною 1 статті 102 цього Кодексу обрання членів ревізійної ком

ісії (ревізора) віднесено до виключної компетенції загальних зборів членів виробничого коопе­ративу.

Порядок обрання, організаційні питання діяльності цього органу, положення, пов'язані з безпосереднім здійсненням ревізійною комісією (ревізором) функції контролю за фінан­сово-господарською діяльністю виробничого кооперативу тощо, мають бути передбачені у статуті кооперативу й можуть конкретизуватися нормами внутрішніх документів коопе­ративу.

Члени ревізійної комісії (ревізор) не можуть одночасно бути членами правління чи спо­стережної ради.

3. Ревізійна комісія (ревізор) виконує свої функції у формі ревізій та перевірок, результати яких, залежно від їх важливості, можуть бути винесені на обговорення загальних зборів.

Коментована норма встановлює, що ревізійна комісія (ревізор) у своїй діяльності підзвіт­на (підзвітний) загальним зборам членів виробничого кооперативу.

 

< Попередня   Наступна >