Стаття 72. Законодавства про підприємства

Розділ II (ст. 55-131) - Глава 7 (ст.62-72)
109

Стаття 72. Законодавства про підприємства

1. Підприємства в Україні здійснюють свою діяльність відповідно до вимог статей 62-71 цього Кодексу, якщо інше щодо підприємств окремих видів не передбачено цим Ко­дексом та іншими законами, прийнятими відповідно до цього Кодексу. 2. Якщо чинним міжнародним договором України, згоду на обов'язковість якого нада­но Верховною Радою України, встановлено правила інші, ніж ті, які передбачені законо­давством про підприємства, то застосовуються правила міжнародного договору.

 

1. Стаття 62 Кодексу, що коментується, визначаючи ознаки підприємства, встановлює, що воно є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунок в устано­вах банків, печатку із своїм найменуванням та ідентифікаційним кодом.

Це - певна модифікація визначення, що дане у Законі України «Про підприємства в Укра­їні», який, у свою чергу, сприйняв визначення союзного Закону від ЗО червня 1987 р. «Про державне підприємство (об'єднання)» [97]. А якщо «протягти ланцюжок» і далі, то юридич­ні ознаки підприємства віднайдемо і в його визначенні, даному в «Положенні про соціаліс­тичне державне виробниче підприємство», затвердженому постановою Ради Міністрів СРСР від 4 жовтня 1967 р. Те саме можна сказати про Положення про державні промислові трести, затверджене ЦВК і РНК СРСР 29 червня 1927 р. А ще раніше за Цивільним кодексом РРФСР (і УРСР теж) державні підприємства та їх об'єднання виступали в обороті як самостійні й не пов'язані з казною юридичні особи (ст. 19).

Новий Цивільний кодекс Російської Федерації використовує термін «підприємство» як до суб'єктів, так і до об'єктів права. Так, у ньому визнаються як види юридичних осіб державні, казенні та муніципальні підприємства (ст. 113-115). Підприємства, за Кодексом, є також певним видом об'єктів права (ст. 132). Як об'єкт

права підприємство визнається і новим Ци­вільним кодексом України (від 16 січня 2003 р.). Тут воно визначається як єдиний майновий комплекс, що використовується для здійснення підприємницької діяльності (ст. 191).

А щоб майновий комплекс (плюс трудовий колектив) одержав права юридичної особи (суб'єкта права), він має бути відокремленим, обліковуватись на самостійному балансі.

Подібне визначення міститься в новому Цивільному кодексі Російської Федерації. З нього випливає, що юридичною особою визнається не будь-яка організація, а лише така, яка має відокремлене майно та інші ознаки самостійності цієї організації.

Отож, видається, що частину 4 статті 62 слід було б сформулювати таким чином: «4. Під­приємство, яке має відокремлене майно, самостійний баланс, визнається юридичною осо­бою, може відкривати рахунки в банках, мати печатку із своїм найменуванням та ідентифіка­ційним кодом».

 

< Попередня