Стаття 48. Державна підтримка підприємництва

Розділ І (ст. 1-54) - Глава 4 (ст. 42-51)
113

Стаття 48. Державна підтримка підприємництва

1. 3 метою створення сприятливих організаційних та економічних умов для розвитку підприємництва органи влади на умовах і в порядку, передбачених законом: надають підприємцям земельні ділянки, передають державне майно, необхідне для здійснення підприємницької діяльності; сприяють підприємцям в організації матеріально-технічного забезпечення та інфор­маційного обслуговування їх діяльності, підготовці кадрів; здійснюють первісне облаштування неосвоєних територій об'єктами виробничої і 84соціальної інфраструктури з продажем або передачею їх підприємцям у визначеному законом порядку; стимулюють модернізацію технології, інноваційну діяльність, освоєння підприємця­ми нових видів продукції та послуг; подають підприємцям інші види допомоги. 2. Держава сприяє розвитку малого підприємництва, створює необхідні умови для цього.

 

1. Державна підтримка є однією з необхідних умов ефективного розвитку підприємницт­ва, важливим чинником його активізації в умовах ринкової економіки.

Держава сприяє розвитку рівного доступу всіх підприємців, незалежно від форми власно­сті та обраних організаційних форм підприємницької діяльності, до матеріально-технічних, фінансових, трудових, інформаційних, природних та інших ресурсів.

З метою створення сприятливих організаційних та економічних умов для розвитку під­приємництва держава може надавати земельні ділянки, передавати підприємцю державне майно, зокрема виробничі та нежитлові приміщення, законсервовані та недобудовані об'єк­ти та споруди, невикористовуване устаткування.

Стимулювання державою модернізації технологій, інноваційної діяльності, освоєння но­вих видів продукції та послуг відбувається за допомогою таких економічних важелів, як цільові субсидії, податкові пільги тощо.

У цілях розвитку науково-технічного прогресу дер­жава розробляє та затверджує програми забезпечення перспективних напрямів розвитку но­вої техніки, нових технологій та сприяє реалізації таких програм. Держава може надавати підприємцям цільові кредити та інші види допомоги.

2. Державна підтримка малого підприємництва в Україні здійснюється за такими основ­ними напрямами:

створення інфраструктури підтримки та розвитку малого підприємництва;

організація державної підготовки кадрів для малого підприємництва;

встановлення системи пільг для суб'єктів малого підприємництва;

впровадження спрощеної системи оподаткування, бухгалтерського обліку та фінансової звітності;

залучення суб'єктів малого підприємництва до виконання науково-технічних та соціаль­но-економічних програм, здійснення поставки продукції для державних та регіональних по­треб;

інформування громадян щодо умов започаткування та ведення бізнесу;

забезпечення малих підприємств вільними виробничими площами державних та кому­нальних підприємств, обладнанням та іншим майном цих підприємств;

впровадження сучасних кредитно-інвестиційних механізмів розвитку малого підприєм­ництва, заохочення венчурного бізнесу;

створення навчальних мікрокредитування малого бізнесу;

впровадження спеціальних програм страхування майнових та фінансових ризиків, відпо­відальності суб'єктів малого підприємництва;

створення навчальних та консультаційних центрів з питань удосконалення систем управ­ління якістю на малих підприємствах.

Державна підтримка малого підприємництва здійснюється Кабінетом Міністрів України, центральними органами виконавчої влади з питань регуляторної політики та підприємницт­ва, іншими центральними органами виконавчої влади. Фінансове забезпечення реалізації державної політики підтримки малого підприємництва здійснює на державному рівні Укра­їнський фонд підтримки підприємництва, на регіональному рівні - регіональні фонди під­тримки підприємництва, на місцевому рівні - місцеві фонди підтримки підприємництва.

 

< Попередня   Наступна >