Головна Науково-практичні коментарі Цивільний процесуальний кодекс Розділ VIII. (ст.390-401) Глава 1. (ст.390-398) Стаття 391. Строки пред'явлення рішення іноземного суду до примусового виконання

Стаття 391. Строки пред'явлення рішення іноземного суду до примусового виконання

Розділ VIII. (ст.390-401) - Глава 1. (ст.390-398)
180

Стаття 391. Строки пред'явлення рішення іноземного суду до примусового виконання

1. Рішення іноземного суду може бути пред'явлено до примусового виконання в Україні протягом трьох років з дня набрання ним законної сили, за винятком рішення про стягнення періодичних платежів, яке може бути пред'явлено до примусового виконання протягом усього строку проведення стягнення з погашенням заборгованості за останні три роки.

1. Стаття, що коментується, встановлює строки виконавчої давності. Відповідно до п. 1 ст. 21 Закону України «Про виконавче провадження» дана стаття встановлює, що рішення іноземного суду може бути пред'явлено до примусового виконання в Україні протягом трьох років з дня набрання ним законної сили. Якщо у самому рішенні іноземного суду не зазначений порядок і строк набрання ним законної сили, до заяви про подання дозволу на примусове виконання повинно бути додано офіційний документ про те, що рішення іноземного суду набрало законної сили і з якого моменту (п. 2 частини 3 ст. 394 ЦПК у цьому напрямку потребує доповнення).2. Для рішень про стягнення періодичних платежів (по справах про стягнення аліментів і про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я, втратою годувальника тощо) частина 4 ст. 21 зазначеного у п. 1 цього коментаря Закону України і дана стаття встановлюють виняток: такі рішення можуть бути пред'явлені до примусового виконання протягом усього строку проведення стягнення з погашенням заборгованості за останні три роки.

< Попередня   Наступна >