Головна Науково-практичні коментарі Цивільний процесуальний кодекс Розділ V. (ст.291-366) Глава 1. (ст.291-322) Стаття 308. Підстави для відхилення апеляційної скарги і залишення рішення без змін

Стаття 308. Підстави для відхилення апеляційної скарги і залишення рішення без змін

Розділ V. (ст.291-366) - Глава 1. (ст.291-322)
185

Стаття 308. Підстави для відхилення апеляційної скарги і залишення рішення без змін

1. Апеляційний суд відхиляє апеляційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права. 2. Не може бути скасоване правильне по суті і справедливе рішення суду з одних лише формальних міркувань.

1. Коментована стаття передбачає підстави відхилення апеляційної скарги сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, або осіб, які не брали участі у справі, якщо суд першої інстанції вирішив питання про їх права та обов'язки. У відповідності зі ст. 213 ЦПК головними вимогами до рішення суду першої інстанції є його законність і обгрунтованість. Тому рішення суду першої інстанції, яке відповідає цим вимогам, а отже, постановлене з дотриманням вимог матеріального і процесуального права, має бути залишено судом апеляційної інстанції без змін, а апеляційна скарга повинна бути відхилена.У цій статті зазначено також, що не може бути скасоване правильне по суті і справедливе рішення суду першої інстанції з одних лише формальних міркувань. Поняття «правильне по суті і справедливе рішення» вживаються у цьому Кодексі надзвичайно рідко. Уявляється, що такими є ті рішення, які обґрунтовані та при постановленні яких порушення норм права не вплинули на кінцеві висновки суду першої інстанції, який постановив правильне по суті і справедливе рішення, що відповідає вимогам об'єктивної істини.

< Попередня   Наступна >