Головна Науково-практичні коментарі Цивільний процесуальний кодекс Розділ III. (ст.107-233) Глава 7. (ст.208-223) Стаття 216. Рішення суду на користь кількох позивачів або проти кількох відповідачів

Стаття 216. Рішення суду на користь кількох позивачів або проти кількох відповідачів

Розділ III. (ст.107-233) - Глава 7. (ст.208-223)
186

Стаття 216. Рішення суду на користь кількох позивачів або проти кількох відповідачів

1. Суд, ухвалюючи рішення на користь кількох позивачів або проти кількох відповідачів, повинен зазначити, в якій частині рішення стосується кожного з них, або зазначити, що обов'язок чи право стягнення є солідарним.

1. Коментована стаття пред'являє певні вимоги до рішення на користь кількох позивачів або проти кількох відповідачів. Вимоги чіткості і ясності судового рішення припускають конкретизацію прав і обов'язків кожного з суб'єктів матеріальних правовідносин. Тому в резолютивній частині рішення має бути зазначено і розмір стягнутого відносно кожної зі сторін, відносно кожного зі співучасників (співпозивачів і співвідповідачів), відносно третіх осіб. Якщо зобов'язання носить солідарний характер (наприклад, відшкодування шкоди, завданої спільно кількома особами - ст. 1190 ЦК), то у резолютивній частині судового рішення вказується на солідарне право або на солідарну відповідальність.2. Пленум Верховного Суду в п. 7 постанови № 11 «Про судове рішення» зазначив, що при об'єднанні в одному провадженні декількох вимог або прийнятті зустрічного позову чи позову третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору повинно бути сформульовано, що саме ухвалив суд по кожній позовній вимозі.

< Попередня   Наступна >