Головна Науково-практичні коментарі Цивільний процесуальний кодекс Розділ III. (ст.107-233) Глава 7. (ст.208-223) Стаття 219. Виправлення описок та арифметичних помилок у судовому рішенні

Стаття 219. Виправлення описок та арифметичних помилок у судовому рішенні

Розділ III. (ст.107-233) - Глава 7. (ст.208-223)
167

Стаття 219. Виправлення описок та арифметичних помилок у судовому рішенні

1. Суд може з власної ініціативи або за заявою осіб, які беруть участь у справі, виправити допущені у судовому рішенні описки чи арифметичні помилки. Питання про внесення виправлень вирішується в судовому засіданні, про що постановляється ухвала. Особи, які беруть участь у справі, повідомляються про час і місце засідання, їхня неявка не перешкоджає розглядові питання про внесення вип­равлень.

1. Як зазначалось у коментарі до попередньої статті, рішення суду першої інстанції має властивість незмінності, тобто суд, який постановив рішення, за загальним правилом не може сам скасувати або змінювати своє рішення. Однак процесуальний закон допускає і деякі винятки з цього правила, одним із яких є виправлення описок та арифметичних помилок у рішенні.2. Чіткість - це одна з вимог, якій має задовольняти рішення суду першої інстанції. На відміну від ясності (вимога до форми викладу), чіткість є вимогою до змісту рішення. Відповідно до цієї вимоги рішення має бути викладене чітко, грамотно, не повинно містити помилок, описок, явних арифметичних помилок. Невиконання цієї вимоги може бути усунуто шляхом їх виправлення. За своєю ініціативою або за заявою осіб, які беруть участь у справі, суд, який постановив рішення, може виправити допущені у рішенні описки чи арифметичні помилки. На ухвалу суду про внесення виправлень у рішення може бути подано скаргу.3. При розгляді питання про виправлення описок і явних арифметичних помилок у рішенні можуть бути присутні особи, які беруть участь у справі. Вони повідомляються про день засідання суду, але їх неявка не є перешкодою для розгляду питання про внесення виправлень, якщо у суду є дані про їх належне повідомлення про час і місце розгляду даної заяви.

< Попередня  

; Наступна >